Recension

: Expressen ljuger och Aftonbladet fantiserar
Expressen ljuger och Aftonbladet fantiserar Guilty Guilty
2006
Kartago
7/10

Extra allt!

Kvällstidningarna skriver ju bara massa skit. Eller? En vän sa häromdagen något mycket precist om fenomenet; "Kvällstidningar är bra på det de gör bra och eh … bra på det de gör dåligt också". Jag vill påstå att det är en briljant kommentar, utan att riktigt kunna bena ut var den egentligen landar.

Gerilladuon GuiltyGuilty går i Expressen ljuger och Aftonbladet fantiserar tillväga på samma sätt som de gjorde i föregångaren "Det kan inte vara sant" från 2002. Under sammanlagt tio år har de plockat ner och sparat löpsedlar från de båda kvällstidningarna för att sedan dekonstruera och korsklippa dem och klistra upp dem igen: gamla chockattacker blir som nya, typ. De klassiska löpsedelsgreppen paras med tidens andas nya, mer eller mindre absurda, typiska markörer. Således avhandlas dokukändisar, offentliga personer och Kikki Danielsson flitigt och återkommande. Så kan det exempelvis heta på ett par av de kreativa cut-uplöpen:

EXPRESSEN
Paradise Hotel-
OLINDA
på vägg att
RATTFYLLA
SIG SJÄLV
TILL DÖDS
AFTONBLADET
CHRISTER
Petersson
TVINGADE
SKELETT
TILL SEX
I MORMORS
GRAV

Kikki Danielsson, denna evighetsföljetong i kvällspressens universum, är ändå den som oftast får klä skott i GuiltyGuiltys kommentarer av tidsandan. Genom att placera en följd av kikkifierade, emellanåt direkt makabra repliker på Aftonbladets och Expressens bara något mildare löpsedlar uppnås en twistad effekt.

EXPRESSEN
DANCE
KIKKI
AFTONBLADET
SITT
KIKKI

EXPRESSEN
LÅDVINER
GÖR DIG
TJOCK
KIKKI
AFTONBLADET
ÄR DIN
HJÄRNA
SJUK
KIKKI

Vad som vid en första läsning av ovan presenterade löpsedlar känns som en skoningslös dräpa mot Kikki Danielsson personligen framstår för mig snart istället främst som det självklara spelet med "Kikki Danielsson" som närmast fiktiv figur; "Gör si, gör så, ställ upp eller ge upp, vad fan håller du på med? Du är patetisk".

Samtidigt som jag tar del av de tillspetsade löpen i Expressen ljuger och Aftonbladet fantiserar tapetseras stan av viktiga meddelanden till allmänheten rörande dokusåpan Bonde söker fru i TV4. Såvida inte GuiltyGuilty haft vägarna förbi Malmö är det autentiska löpsedlar som förkunnar nyheterna:

2006-11-09
AFTONBLADET
RYMDE i tårar från
TV-BONDEN
Malena: jag var
LIVRÄDD
2006-11-06
EXPRESSEN
HEMLIG BONDE
är Malenas
KÄRLEKS-
REVANSCH
på Per-Martin

Oavsett vilket förhållande man har till kvällstidningarna och deras krigsrubriker om inget särskilt och hur mycket moralisk indignation kändis- och skvallerjournalistik väcker hos en går det utmärkt att skratta sig knäsvag över GuiltyGuilty och deras närmast installationsartade klipp och klistra-kommentarer om samtiden.

I ett efterord sätter Lars Berge boken i ett vidare perspektiv genom att diskutera gränserna mellan fakta och fiktion. Han skriver om alla miljontals historier som "virvlar runt oss som maskrosfrön. Några är på riktigt. Andra är påhittade. De flesta någonstans mitt emellan". Exakt där sätter han fingret på kvällstidningarnas dilemma eller snillrikhet, beroende på humör och tycke hos läsaren.

Kanske är det också i den kontexten min väns omdöme om kvällstidningarna kommer till sin rätt.

Christian Eklund

Publicerad: 2006-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-11 16:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2306

5 kommentarer

Recension refererade ju mer än tyckte. Eller, vad tyckte du egentligen Christian? Du citerar ju bara andra. Det gav inte så mycket att läsa. Okej att Lars Berge satt boken i ett sammanhang, men är det inte din uppgift som recensent att göra detsamma? Att kvällstidningarna ljuger vet alla, inklusive dem själva (de är väldigt självmedvetna och har distans till sig själva). Dags att utveckla resonemangen.

Nixi Oregistrerad 2006-12-13 18:44
 

Jag är inte säker på om det givits ut en ellertvå sådana böcker. Jag har i vilket fall som helst läst en av böckerna och den varväldigt rolig. Absurd och komisk och en bra drift med kvällstidningarna. Den visar upp hur tom dagens löpsedlar är och visar på ett enkelt sätt upp vår tid.

Manne Oregistrerad 2006-12-15 15:27
 

Bra recension. Fick mig att vilja läsa boken.

Magnus Nilsson Oregistrerad 2007-01-12 12:02
 

Deras första bok fick mig att skratta så jag nära på fick slaganfall. Och det sjuka i allt är att många av deras ihopklippta löpsedlar skulle lika gärna kunna vara sanna.
Rekommenderas starkt!

cyanide Oregistrerad 2009-06-04 09:34
 

ha ha! ja det här är bara så bra, gick själv på en löpsedel i malmö för ca 10 år sedan, rusade in och köpte för en gångs skull bladet, kommer hem och inte ett ord från löpet, först 2år senare hörde jag talas om guilty guilty, skit kul idé.

Jonnmann Oregistrerad 2010-02-12 15:04
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?