Recension

: Predikanten
Predikanten Camilla Läckberg
2005
Månpocket
7/10

En funktionell och underhållande mördare

Utgiven 2005
ISBN 9170012636
Sidor 318
Först utgiven 2004

Om författaren

Fotograf: Jann Lipka

Camilla Läckberg är född 1974 i Fjällbacka, där också hennes romaner utspelar sig. Hon är utbildad civilekonom men numera författare på heltid och debuterade 2003 med Isprinsessan. Hennes deckare har filmats för teve och sålts till en rad länder. Hon har också skrivit barnböcker och kokböcker.

Deckarmamma – Camilla Läckbergs blogg.

Läckberg på Forum – Förlagets sida om författaren.

Sök efter boken

En liten pojke smyger ut för att leka en tidig sommarmorgon och ramlar rakt på en mördad ung kvinna. Under den nakna kvinnokroppen hittas resterna av ytterligare två. Dryga tjugo år skiljer morden åt, men det finns definitivt gemensamma nämnare. Polisen Patrik Hedström måste hitta sambandet och lösa morden samtidigt som han kämpar med mer vardagliga problem som kollegornas varierande ambitionsnivå och att freda sin gravida hustru från sniket oinbjudna släktingar.

Konceptet är enkelt. En bunt smaskigt läskiga mord blandas med en samling vardagssituationer som vem som helst kan känna igen sig i. Poliskontoret i Tanumshede är förmodligen en utmärkt provkarta över de flesta personlighetstyper på en arbetsplats. Kvinnorollerna har tyvärr reducerats en smula eftersom Erica, Patriks hustru som väl spelade en mer aktiv roll den första Fjällbacka-deckaren, mest vaggar runt och väntar hemma och den mammigt effektiva polishusreceptionisten Annika skickats på semester.

Men: det fungerar. Den friska, vardagsnära polisfamiljen står i hälsosam kontrast till den stela, odefinierat obehagliga antagonistklanen som ruvar på hemligheter med – naturligtvis – inslag av incest och religiös fanatism. Det trivsamma lilla kustsamhället kontrasterar de bestialiska händelser som utspelar sig där.

Det finns inte ett originellt spår i det, men det fungerar.

Det är spännande hela tiden. Och visst är det ett konststycke att skriva spännande rakt igenom 300 sidor. Ska inte på något sätt föraktas. Det är väl ungefär vad man förväntas sig av en bra deckare. Men det finns också deckare som efterlämnar en eftersmak av det ena eller andra slaget. Och det kan ju också vara intressant. Predikanten håller jag hårt i så länge den varar och sedan jag lagt ned den ägnar jag den inte en tanke.

Utom möjligen en vag skepticism och en något starkare fascination för hur Läckberg lyckas skriva så pass framgångsrikt i en genre utan att egentligen tillföra någonting nytt.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2006-12-02 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-26 10:59

Kategori: Recension | Recension: #2285

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?