Recension

: Landar
Landar Vendela Fredricson
2006
Modernista
7/10

Debutantvecka: Avståndsmätning

Utgiven 2006
ISBN 9185453064
Sidor 90

Om författaren

Fotograf: Terese Andrén

Vendela Fredricson är född 1974 i Järna. ”Landar”, hennes debut, kom ut 2006.

Sök efter boken

Förlaget har klassificerat "Landar" som en roman. Det känns mycket ironisk. Landar är nämligen det sista man gör i den här texten, någonstans. Istället flyter det. Nästan allting flyter; språket, platserna, berättarrösten, perspektiven, narratologin, minnet och det ständigt närvarande havet – allting flyter. Det strömmar omkring i en skiftande rytm av metodisk förutbestämdhet och skvättande kaos. Genreindelningen är också flytande. Jag skulle välja att kalla "Landar" för någonting så uppfinningsrikt som lyrikprosa. Lyrikprosa har till skillnad från prosalyrik en tydlig rörelse i sig, någonting hetsigare och framdrivande, ett pågående. Kort sagt, en motsvarighet till prosadiktens komprimerande av ursprunglighet och stillhet.

Språket i "Landar" är poetiskt, ibland översvämmande i en slags ohejdbar överdrivenhet – vare sig det nu är frågan om att beskriva en våldsamt stormande kärleksupplevelse, eller ett skräckslaget trångt utanförskap. Blandningen mellan sensualism, våld och otäckt lurande vassa språkavsnitt ger en laddad tät spänning. Men den som inte nöjer sig med att enbart ligga på rygg, låta sig översköljas av Fredricsons poetiska språk, gör bäst i att stålsätta sig. Fokusera.

Den lite överdramatiska sinnliga tonen i språket kontrasterar starkt mot den matematiska logikens metoder som en väg till förståelse. Det finns flera sprickor i texten som man som läsare nästan tvingas förhålla sig till på ett analyserande plan. Till exempel flyter den person som kallar sig jag ofta ihop med huvudpersonen som kallas för Klara. Är de två samma? Och hur är det med berättelsens struktur? Berättarjaget är så oberäknelig i sitt berättande, hon ändrar sig ofta. Berättar samma händelse fast på ett annorlunda sätt, säger att hon kan ha mints fel. Döljer saker.

Den här boken är någon att bråka med, det är en sådan som man vill läsa snabbt och långsamt på samma gång. Snabbt för att bara låta sig själv flyta med i språkets takt, frossa i känslohaven och i de strilande, rasande, forsande, droppande orden. Snabbt också för att komma till berättelsens centrum och bärande punkt – för att fort få klarhet i hur allting egentligen hänger ihop. Och långsamt, fastknipande som för att kunna dröja sig kvar i en bild, viljan att vara i den lilla formuleringen och slippa undan det större obegripliga, det som aldrig riktigt går att foga samman. Eller långsamt som i den systematiskt analyserbara process, med vilken man sätter igång och letar efter de två första små bitar som ska få lägga grund till hela puzzlet.

I det stora hela handlar "Landar" om olika former av avståndsmätning och gränser. Om minnets makt och bedräglighet, jaget iakttagelse av sig själv, författarens förhållande till sin romanfigur, avståndet mellan fiktion och verklighet. Den handlar också om flykt och längtan och tid. Samt om hur människor kan påverka varandra trots att de aldrig mötts.

Den läsare som vill bli ledd i handen och tryggt lotsad genom fiktionens hav avråds till att läsa den här boken. Det går kanske för vissa att stänga sitt ena öga, välja att läsa med antingen det poetiska eller det teoretiska. Ett åt gången, eller med det man nu för tillfället gillar bäst. Sedan har man läst halva boken. För er som tror sig kunna förena smaksinne för bildrik poesi med mer analyserande hårdvaruintellekt, eller tycka att spänningen som uppstår de två polerna emellan är det mest intressanta av allt; håll ögonen vidöppna! I "Landar" har ni en unik chans att testa simultankapaciteten och hjärnhalvornas vänskapsförhållande. Låt väl smaka och bråka!

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2006-11-07 00:00 / Uppdaterad: 2006-11-07 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2255

2 kommentarer

Bra och utförlig recension! Låter som något intressant att ta sig an. Jag gillar romaner som är svävande och poetiska, inte så förankrade och realistiska. Det är skön läsning.

Lisa Oregistrerad 2006-11-09 14:30
 

Det här låter intressant!

Ulf Oregistrerad 2006-11-14 23:37
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?