Nyhet

Bokhandeln som annonsutrymme?

När Piratförlaget i höst lanserar ”Edward Finnegans upprättelse” av Anders Roslund och Börge Hellström gör de det bland annat genom att helt sonika köpa butiksutrymme i ett 20-tal bokhandlar. Det här systemet är vanligt i den anglosaxiska världen men har hittills inte förekommit i Sverige.

Branschtidningen Svensk Bokhandels chefredaktör Lasse Winkler uppskattar emellertid att det inom kort kommer att finnas överallt, men frågar sig också vad detta kommer att innebära för konsumenterna och för de mindre förlagen. ”Ska förlagen styra vilka böcker jag ska se? Ska inte efterfrågan göra det? Eller det intresse bokhandlaren har av att profilera sin butik?”

Förhållandet mellan bokhandel och förlag har förstås alltid varit det av ömsesidigt beroende. Det är inte minst vanligt att förlagen bidrar till bokhandelns marknadsföringskostnader. Men i dagens konkurrenssituation dras alltsammans alltså ett steg längre och framtidens bokhandel blir kanske inte mycket mer än annonsutrymme i 3D.

Winkler ställer frågan till Piratförlagets vd Ann-Marie Skarp:

– Är ni inte oroliga för hur omvärlden ska reagera? Att köpa yta har alltid ansetts som något man inte gör, inte ens tänker på.

– Vi vill ju inte att det här ska slå ut andra författare. Vi vill bara lyfta fram våra.

Ella Andrén

Publicerad: 2006-11-06 10:33 / Uppdaterad: 2006-11-06 10:33

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?