Recension

: Det som ögat ser
Det som ögat ser Ann Lagerhammar
2006
Forum
7/10

Debutantvecka: Vad vet du om mig, vad vet jag

Utgiven 2006
ISBN 9137129546
Sidor 248

Om författaren


Fotograf: Nadja Hallström
Ann Lagerhammar, född 1965, är verksam som författare, översättare och bibliotekarie. Tusen tranor är hennes tredje roman.

Sök efter boken

Lykke har precis fått ett förtroendeuppdrag som svensk representant i ett europeiskt forskningsprogram, hon har med andra ord lyckats väl med sina doktorandstudier i genetik. Då inträffar något som hon inte hade kunnat förutse, ett oväntat påhopp som får henne fullständigt ur balans. Tankarna mal, sömnlösheten gör sig påmind, hon kollapsar och sjukskriver sig. Mitt uppe i alla tvivel, när hon sitter och surfar på datorn där hemma, är det något som plötsligt fångar hennes uppmärksamhet: en liten notis från en fransk dagstidning, där det berättas att man hittat en dagbok skriven av hermafroditen Herculine Barbin i mitten av 1800-talet.

Nu gav hon sig med darrande fingrar ut på ännu en resa, i sökning efter sökning, träffar som var återvändsgränder, träffar som ledde från den ena anhalten till den andra, och i detta hetsiga stapplande framåt, nästan med andan i halsen, uppslukad i timme efter timme, insåg hon att hon inte en enda gång under alla sina år av akademisk forskning känt denna vilja, och samtidigt ängslan, denna nästan trotsiga kraft.

Vad är det i Herculine Barbins historia som utövar en sådan dragningskraft på Lykke? Vad är det hon hoppas finna när hon tar paus från sin vardag och reser till Paris för att sitta på ett bibliotek och läsa en gammal dagbok? De frågorna har inga direkta svar. Ibland bara vet man att det är något man måste undersöka, det finns till synes ingen rationell förklaring, det är mer ett intuitivt beslut.

Det händer att man kommer till en punkt i sitt liv där tankarna man skjutit undan hinner ikapp en. De där besvärliga tankarna, de du inte riktigt vet hur du ska förhålla dig till. Minnen du trodde var sedan länge glömda flyter upp till ytan och du börjar pussla, du hittar kanske förbindelser mellan dem, du börjar se nya sammanhang. Det här är en bok om sökande, både på ett yttre och på ett inre plan. Alla dessa strategier vi kan använda oss av för att slippa se det vi inte vill se, som att undvika sin egen spegelbild. Hur vi kan överkompensera och vara väldigt framåt på ett område för att flytta fokus från det område där vi inte vill ha insyn.

När Lykke läser om Herculines liv får vi ta del av hennes historia, där ständigt återkommande upplevelser av utanförskap, att vara annorlunda, löper som en röd tråd. Vem är jag? Och vem är jag i mötet med andra? Helt grundläggande frågor. Lykkes tankar och handlingar visar att hon befinner sig i ett lite obeslutsamt och trevande tillstånd, hon har verkligen inte slagit fast en gång för alla hurdan hon är. Därför blir det spännande att följa hennes sakta klarnande insikt om en av hennes livs mest centrala hemligheter.

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2006-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 11:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2256

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?