Recension

: Välkommen till evigheten
Välkommen till evigheten Camilla Grebe
2022
Wahlström & Widstrand
8/10

Hemligheter och lögner

Utgiven 2022
ISBN 9789146236566
Sidor 455

Om författaren

Camilla Grebe debuterade 2009 och har tillsammans med systern Åsa Träff och Paul Leander-Engström skrivit sex böcker. Med Älskaren från huvudkontoret debuterade hon på egen hand och fick sitt stora internationella genombrott. Skuggjägaren (2019) utsågs till årets bästa svenska kriminalroman med motiveringen: ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv”, och belönades med den prestigefulla Glasnyckeln 2020.

Sök efter boken

Den milda redaktören Lykke Andersen är anklagad för mord. Hon som är så lugn och medgörlig. Vad kan ha hänt ute på det lyxiga familjegodset Evigheten? Där bor hon med sin make Gabriel som är en hyllad författare och deras umgänge är fyllt med vilda partyn med förlagskollegor.

Parallellt med att Lykke grips för mord så får vi följa familjen för åtta år sedan. Då händer en annan fasansfull sak i familjens krets. En ung vän till familjen hittas död i deras hem efter en blöt fest. Är Lykkes och Gabriels tonårssöner inblandade? Hon hittades trots allt avliden i deras närhet. Kan dessa två fall rentav ha ett samband? Och varför vill Lykke Andersen prompt ha tillbaka kriminalkommissarie Manfred Olsson? Han som utredde det tidigare mordet som skedde för åtta år sedan. Frågorna hopar sig, som ni märker.

Kriminalkommissarie Manfred Olsson ska just kliva på fyra veckors semester med fru och barn när han får i uppdrag att utreda det nya mordet i Lykke Andersens närhet. Det blir inte ett enkelt fall. För att komma underfund med Lykke och vad som egentligen hänt måste Manfred och hans kollegor slita hårt. Lykke tiger och vi förstår att hon döljer något. Manfred själv brottas med det förflutna. Hans dotters liv hängde tidigare på en skör tråd och detta har Manfreds samvete svårt att släppa.

Det här är en mustig berättelse som undan för undan blottar en rätt skruvad existens. Vi förstår att tillvaron hos familjen Andersen inte är helt enkel. Här döljs många hemligheter, inte bara utåt utan också inom familjen. Manfred Olsson stånkar och kämpar för att få ihop jobb och familjeliv. Han vill så väl, men allting krockar. Karaktärerna i boken är varsamt utmejslade. De känns levande och bär på sina ryggsäckar. Ju mer som blottas desto mer spännande blir historien.

Dialogerna flödar på och känns naturliga. Det är de som till stor del bygger berättelsen och för den framåt. Det är krasst och okomplicerat, men ändå knepigt. Så väldigt många hemligheter som döljer sig här. Det känner poliserna också, men hur ska de få de inblandade att berätta vad som egentligen hänt? Utredningsarbetet är skickligt beskrivet och allting är byggt kring en nerv som känns i solarplexus. Tålamod och skarpsinne visar sig till sist bli gåtans lösning.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-05-05 00:00 / Uppdaterad: 2022-05-03 21:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8785

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?