Recension

: Evas plåsterbok
Evas plåsterbok Eva Funck
2006
Bonnier Carlsen
8/10

oj-oj-oj-signaler & aj-aj-aj-signaler

Utgiven 2006
ISBN 9163848953
Sidor 125
Illustratör Lotta Geffenblad

Om författaren

Eva Funck, född 1956, har skrivit flera barnböcker och även illustrerat några av dem. Hon är kanske mest känd som skådespelare och barnprogramledare, tidigare i Björnes Magasin och nu i Bolibompa. Hon driver även en egen dockteater.

Sök efter boken

Vem minns inte fascinationen för sårskorpor, som man pillade bort alldeles för tidigt och så fick man höra att det skulle bli fula ärr. Eller tjatet om att man inte skulle äta för mycket vitt bröd, bullar och sådant, det var inte nyttigt, men varför? Misstanken att det bara var ett sätt att ransonera godsakerna fanns där.

I den här lilla uppslagsboken finner du utförligare svar. Den tar upp de vanligaste åkommorna och sjukdomarna barn råkar ut för, på ett lättförståeligt sätt. Förlaget anger barn i åldern 6 till 9 år som huvudsaklig målgrupp, men här hittar även större barn och vuxna en hel del nyttig information. Vet du till exempel hur du kan göra en egen fästingborttagare?

Förstoppning är ett utbrett problem i alla åldrar, många tycker det är svårt att uträtta sina behov på offentliga toaletter, man väljer helt enkelt att vänta tills man kommer hem. Detta mår inte kroppen bra av. Här förklaras varför det är så viktigt att inte ignorera kroppens signaler och hur var det nu med det vita brödet? Det innehåller så lite fibrer, att tarmarna nästan inte får någonting att jobba med. Tarmen blir otränad och arbetar långsammare.

Boken är full av kluriga illustrationer: vi får se immunförsvarare slåss med virus, dessutom finns ett antal små plåsterfigurer, inlindade i plåster, som visar sådana saker som hur du kan blanda din egen salt- och sockerlösning eller hur du kan göra en olycksfallstrasa.

Jag gillar grundtanken i boken, att ge barn mer kunskap om kroppen och hur den fungerar, det motverkar rädsla och oro. I den här boken finner du stort sett bara ofarliga sjukdomar, sådana som du kan bota på hemmaplan. Det är inte en bok att sträckläsa, utan mer en bok du plockar fram då och då för att läsa ett av de tjugofyra kapitlen. Perfekt för nyfikna och vetgiriga barn och alla som undrar varför blåmärken skiftar färg eller vad åksjuka egentligen beror på?

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2006-08-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 11:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2121

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?