Gästrecension

: Vindens skugga
Vindens skugga Carlos Ruiz Zafón
2005
Pan hörböcker
9/10

Vackert mästerverk som berör

Utgiven 2005
ISBN 9173131520
Orginaltitel La Sombra del Viento
Översättare Yvonne Blank

Om författaren

Carlos Ruiz Zafón föddes i Barcelona 1964 och arbetade först inom reklamvärlden innan han påbörjade sin litterära karriär. Han har tidigare skrivit ett par ungdomsböcker, varav den första: ”El príncipe de la niebla” vann ett ansett pris för barnlitteratur. Han har också arbetat som manusförfattare i Hollywood, men är nu åter bosatt i Barcelona, där hans första vuxenroman ”Vindens skugga” också utspelar sig.

Vindens skuggsida – För spansktalande eller för den delen spanskläsande finns en innehållsrik officiell hemsida för ”Vindens skugga”.

Gästinformation

Anneli Eriksson är en bokslukande litteraturälskare som hunnit passera 40-årsstrecket. Hon arbetar på Region Dalarna i Falun, där hon handlägger EU-stöd. Den byråkratiska vardagen uppvägs med kreativa fritidssysslor som att läsa god litteratur, sköta om pelargonsamlingen på 250 sorter och spela tvärflöjt.

Sök efter boken

I 40-talets Barcelona tar denna bok sin början. Huvudpersonen är Daniel Sempere, som bor med sin pappa ovanpå familjens bokhandel. En gråmulen dag tar pappan med Daniel – som då är 10 år – till de "Bortglömda böckernas gravkammare". Detta är inledningen till en av de mest fantastiska historia som skrivits i modern tid.

I gravkammaren får Daniel i uppdrag att "adoptera" en enda bok, och därmed måste han lova att för evigt beskydda och bevara boken. Boken som han av en slump väljer är Julián Carax bok "Vindens skugga". Daniel tillbringar en hel natt med att sluka boken, och fascineras så till den milda grad av författaren att han beslutar sig för att ta reda på allt om Carax.

Vad Daniel inte vet är att han därmed kommer att dras in i en härva av lögner, hemligheter och fasansfulla upptäckter. I bokens biroller kan nämnas poliskommissarie Fumero som genom sitt tyranniska sätt håller omgivningen i ett järngrepp. Och den före detta statstjänstemannen – och sedermera uteliggaren – Fermin som genom olika omständigheter kommer att bli Daniels bäste vän. Genom historiens gång vävs bokens olika personers liv samman, och läsaren får en inblick i många intressanta livsöden. En suggestiv deckarhistoria blandas med en skör kärlekshistoria – och resultatet är absolut briljant. Vissa kärleksscener kan kännas en aning pompösa – men det står man ut med – om man jämför med kvalitén i övrigt.

Boken är fantastisk att läsa – men att hänge sig åt cd-boken är verkligen att ge boken en extra dimension. Jag kan inte tänka mig en mer kompetent och professionell uppläsare än Jonas Karlsson. Han tar sitt uppdrag på allra största allvar, och är så trovärdig i sina tolkningar av de olika karaktärerna, att han verkligen bevisar vilken stor skådespelartalang han är. Mellan de olika styckena i boken klingar vacker pianomusik, vilket höjer upplevelsen ytterligare.

Att tillskriva en bok egenskaper som "magisk" och "trollbindande" kan tyckas en aning naivt och rent av löjeväckande – men i det här fallet är det ord som känns rätt att ta till. För det här är verkligen ett mästerverk – en ofattbart vacker historia som går utöver det vanliga. Jag ser med glädje och tillförsikt fram emot att läsa mer av denna makalöst begåvade spanske författare – som i sin första vuxenroman gjort succé i Spanien.

Den här historien kryper under skinnet på läsaren – och stannar kvar där! Känslan av boken finns kvar i läsarens medvetande, långt efter att sista ordet i boken lästs…

Anneli Eriksson

Publicerad: 2006-08-05 00:00 / Uppdaterad: 2006-08-05 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #2116

5 kommentarer

Världens bästa (jag vet det låter som singular, men det finns massor av världens bästa) bok!

Fermin är en intressant karaktär. Talar han sanning eller hittar han på och spelar det i sådana fall någon roll?

Jerker Kaj Oregistrerad 2006-08-05 13:36
 

Kommentar till Jerker Kaj:
Jag håller med Dig ! Jag fullständigt älskar Fermin ! Hans livsöde låter som en skröna, men jag håller med att det abolust inte spelar någon roll i detta sammanhang. I grunden visar han sig ju vara en godhjärtad person. Hans repliker är dessutom så slagfärdiga att det är ett rent nöje för läsaren ! Ett extra plus till översättaren Yvonne Blank som gjort ett suveränt jobb.

Anneli Eriksson Oregistrerad 2006-08-06 16:02
 

Jag har CD-utgåvan i bilen just nu och önskar bara att vägen aldrig tog slut…..så bra är "Vindens skugga ". Filmen är ett måste antagligen. Eloge till uppläsaren, mycket arbete nedlagt med begåvning.

Sten-Åke Bergstrand Oregistrerad 2006-08-30 15:23
 

Håller med föregående. Det är en fantastisk historia och när jag närmade mig slutet och såg att jag bara hade 100 sidor, 75 sidor, 50 sidor kvar fick jag ångest. En bok man önskar aldrig tar slut!

Henke B Oregistrerad 2007-08-23 01:52
 

Det är en av de absolut bästa böckerna jag har läst i hela mitt liv, jag ville aldrig att den skulle ta slut, och den andra delen av boken fick mig att gråta flera gånger, så mycket berörde den mig. Språket och handlingen och karaktärerna och översättningen, allting är helt enkelt fantastiskt. Jag vill att alla ska läsa boken och bli lika berörda som jag blev. Jag måste absolut skaffa mig cd-boken.

Sassa Oregistrerad 2008-09-26 19:08
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?