Gästrecension

: Glassnostalgi
Glassnostalgi Fredrik Colting och Carl-Johan Gadd
2006
Nicotext
6/10

Glass! Glass! Glass!

Utgiven 2006
ISBN 9185449954
Sidor 192

Om författaren

Fredrik Colting och Carl-Johan Gadd är redaktörer för ”Glassnostalgi”.

Gästinformation

Lotta Andersson är 42 år, har nyligen tagit examen i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås och söker nu jobb som bibliotekarie. Hon har två pojkar i skolåldern och hennes stora intresse är läsning - jämt och allt möjligt. Lotta anser att man kan och bör läsa böcker inom olika genrer för att lära sig mer om omvärlden och för att berika sitt liv. Det värsta hon vet är människor som ska tala om vad som är fin resp. dålig litteratur, det får var och en avgöra själv. Och så vill hon uppmana alla till att läsa!

Sök efter boken

Vad är mer somrigt än glass? Sommar och glass hör ihop. Vi har alla våra favoriter bland glassarna och finns de inte i glassortimentet denna säsong så finns de kanske i boken "Glassnostalgi".

Fredrik Colting och Carl-Johan Gadd har sammanställt fakta om glass, musik, prylar och händelser från 1960-talet till 1990-talet, det har blivit en färggrann och trevlig bok. De har utgått från GB:s glassaffischer och boken börjar med 1967, antagligen det år den första glassaffischen kom.

Det är roligt att bläddra fram ett årtal och minnas de glassar man ätit och de favoriter man haft som barn. En ren nostalgitripp. Förvånansvärt många glassar ser likadana ut idag och de har hållit sig genom åren, 1967 finns bl.a. Top Hat med och 1972 var GB-sandwich en nyhet, 1973 kom 88:an. Men vänta nu ett tag! Är det inte 88:an som GB säger att de haft längst, ända sedan 1964? Jag bläddrar febrilt, jaha här står det att GB köpte Trollhätteglass 1972, det var de som hade 88:an. 1973 lanserade GB 88:an som sin glass, skönt att få klarhet i en sådan viktig fråga.

Boken är lärorik på andra plan också! På boksidorna trängs fakta om diverse prylar och företeelser, något som jag egentligen skulle vilja kalla för värdelöst vetande, men roligt är det att läsa och minnas. Kommer ni till exempel ihåg att:

  • Nintendo släppte sin första spelkonsol 1985
  • Tv-serien Happy Days hade premiär 1974
  • Peter Jöback föddes 1971
  • Raketosten slutade säljas 1978
Jaså, inte det?

Jag tycker om denna nostalgibok, perfekt som present och rolig att bläddra i på måfå, inget man läser från pärm till pärm. Dock får den några minuspoäng av mig. Mest beroende på att boken ser ut som en reklambok från GB, Ellos och Hobbex (eftersom bilderna i boken är tagna från dessa företag). Den hade även kunnat få sträcka sig in på 2000-talet, så att man ges tillfälle att minnas även de nyare glassarna. Även minuspoäng ges för att jag inte hittar min favoritglass från min barndom på 1960-talet, Manolito, den var röd vill jag minnas. Kanske var det inte en glass från GB eller så hette den något annat, men i mitt minne hette den Manolito och jag skulle så gärna vilja hitta den i boken.

Lotta Andersson

Publicerad: 2006-06-03 00:00 / Uppdaterad: 2006-06-03 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #2043

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?