Recension

: Stockholms vego på stan - En vegetarisk guide
Stockholms vego på stan - En vegetarisk guide Lisa Gålmark
2001
Ordalaget
6/10

Bra att ha, men lite trist

Utgiven 2001
ISBN 9189086287
Sidor 220
Medförfattare Cosmin Irina

Om författaren

Lisa Gålmark är kulturredaktör på ”Stockholms Fria Tidning och författare till flera böcker om vegofrågor, senast den uppmärksammade ”Vadå vegan? Handbok för veganer, vegetarianer och andra nyfikna”.

Sök efter boken

Vego på stan är en utförlig med ändå lättillgänglig restaurangguide för den som söker antingen grönare mat eller strikt veganmat innanför Stockholms tullar. Det finns även register, ordlista, kartor, recept ett speciellt kapitel för vegogay-folket ("Stockholm under regnbågen") m.m.

Åttio av de bästa ställena som har vegetariska rätter presenteras med en personlig recension som ser både till atmosfär, inredning, klientel o.s.v. förutom själva maten. Plus är att recensionerna varken är för hypade eller flummiga, utan passar för vem som helst. Info ges också om ställets prisnivå, rättigheter, handikappanpassning, rökfrihet, närmaste T-bana, möjlighet att betala med kort och om det finns uteservering.

Kort sagt så är guiden himla ambitiös.

Jag kan inte neka till att jag fann den intressant. Särskilt kapitlet om Söder där vego-restaurangerna myllrar, till trots att jag aldrig hittar någon av dem. Kapitlet kallas f.ö. "En vegetarisk bermudatriangel". Och jag som troget bara har besökt "Krisna", "Blå lotus" och "Manna" i flera år, har missat ett hav av pärlor!

Närmast att besöka blir "Café Mera" för att se om det uppfyller förväntningarna ("…bevisar att det bohemiska Söder finns kvar." "…poesi- och filosofiträffar…" "marinerad fetaost").

Det som drar ner betyget är layouten. Det känns trist att behöva vara så ytlig, men boken är för klumpig för att bära med sig i handväskan och inte tillräckligt visuellt njutbar för att ligga i soffan och bläddra i. Men som den enda i sitt slag fyller den ändå sin funktion och säljer den bra så kan man ju bara hoppas att en mer högbudgeterad uppföljare kommer ut.

Nina Lindström

Publicerad: 2002-03-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-17 20:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #501

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?