Recension

: Slow food
Slow food Carlo Petrini
2001
Chelsea Green
6/10

Medan MacDonalds breder ut sig

Utgiven 2001
ISBN 1931498016
Sidor 280
Språk Engelska

Om författaren

Carlo Petrini är grundaren av Slow food-rörelsen.

Sök efter boken

Det ska gå så snabbt, så man ibland undrar varför vi gör det. Äter alltså. Är det bara för att fylla magen? MacDonalds har ju blivit symbolen för hela denna snabbmatskultur, som har kommit att inta en allt större plats i våra liv.

Men inte utan motstånd. Mot snabbmat; långsam mat. Långsam mat, så att man hinner smaka på vad det är man verkligen äter. Långsam mat, så att man hinner fundera på vad det egentligen är man vill äta. På hur man tillreder den. På hur maten dessförinnan har odlats eller producerats.

Självklart kommer den här rörelsen från ett av gastronomins självutnämnda länder; Italien. Men den har på ganska kort tid hunnit sprida sig, och finns nu i en rad länder världen över. Och rörelsen har redan börjat ge ut en egen tidning, med just namnet Slow.

Den här boken är en samling med artiklar som tidigare har publicerats i den tidningen. Vi kan läsa om jakten på den optimala falafeln (som han hävdar sig hitta, men författaren söker enbart i Israel). Vi kan läsa om vin- och öltillverkning, om mexikansk och japansk mat. Liksom kycklingar och ostar. Det är åtskilliga aptitretare vi bjuds på, i kombination med recept på de rätter som behandlas.

Men boken tar också upp mycket mer än bara hyllningar till diverse maträtter. Den behandlar politiska ämnen, som bioteknik och marknadsekonomi, storföretag och tillsatsämnen i mat. I Slow foods tappning blir allt detta ofta problematiskt. Det är något av en längtan tillbaka till en svunnen tid, en tid med hantverk och småskalighet, som genomsyrar hela boken.

Man hyllar också mångfalden. Snabbmatskulturen försöker genomdriva enfald, one size fits all, globalt. Mot det ställer man de många kulturernas olika mat. Så ironiskt då, att så många av artiklarna är hyllningar till idag närmast globalt spridd ”världskulturmat”, som tacos, falafel och liknande. Mångfalden är ju förstås något större än MacDonalds – men mer mångfald än så finns det väl?

Ibland börjar boken kännas lite långrandig – och så kommer ännu en hyllning till en maträtt/dryck… Det kanske kan fungera i en tidning, men blir efter ett tag aningen enformigt. Men boken har helt klart sina poänger, och många av artiklarna har stort läsvärde.

Ett stort minus med den här boken är dock att tryckeriet verkar ha gjort en stor miss; ungefär 70 sidor av boken saknas (istället upprepas samma 70 sidor två gånger). Jag kan för förlagets skull enbart hoppas att det bara är en mindre del av tryckningen som är sådan, men intresserade läsare bör kontrollera saken innan man köper boken.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-06-05 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 16:49

Kategori: Recension | Recension: #732

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?