Recension

: Nya stora kokboken
Nya stora kokboken Edith Ekegårdh
1963
Wezäta förlag
10/10

Tjocka korvar bör klyvas

I Atom Egoyans film Felcias resa, går det mesta av tiden för Bob Hoskins rollkaraktär åt att laga monumentala söndagsmiddagar och noggrant studera matlagningsprogram från 50-talet (förutom att han också seriemördar tonårsflickor, men det här är en kokboksrecension, så låt oss koncentrera oss på maten). Intressant är det dock att i dessa TV-shower se hur matlagningskonsten under efterkrigstiden på allvar genomgick en integration med vetenskap och teknik, hur hushållsmaskinerna tog över den tråkiga beredningen och recepten fabricerades i kliniskt putsade provkök. Köksmekaniseringens tidevarv var här på allvar.

I Sverige gjorde ett företag som Elektrolux både stora insatser och förtjänster på området. KF:s provkök startar 1943 och, förutom att introducera Vår kokbok, måttsatsen och köttermometern, kom det betyda mycket för vad som sattes på folkhemmets matbord. Någonstans i det sammanhanget återfinns också Nya stora kokboken, framtagen och utgiven av Wezäta förlag. Det är inget litet projekt. Redan i slutet av 1930-talet startade man sitt eget provkök (och var därigenom en föregångare till KF) som i största möjliga mån liknade ett ”hemkök”. Allt enligt beprövad vetenskaplig metod. Det är inte heller någon liten kokbok, varken till omfång eller vikt, vilket gör att den knappast lämpar den sig för att hållas i ena handen medans den andra rör om i grytan.

Dess förtjänster är huvudsakligen två, och bägge präglas starkt av tidsandan. Dels finns här allt, och då menar jag verkligen allt. Alla basvaror tröskas systematiskt genom. Härliga planscher ger dig styckningscheman över alla väsentliga djur. Alltifrån den enklaste grundsås till beredning av sju sorters korv finns med. Pepparkakshus, snittar och drinkar, fyllning respektive späckning av fågel, ihopsättning av ålaladåb och bakning av wienerbröd. Och recepten är, ur dagens perspektiv, lika precisa som fantasilösa. Här har du den svenska matkulturen ur en färdigbakad kokerskas perspektiv, långt från dagens hårt specialiserade matlitteratur som ju kan bygga hela receptsamlingar runt en dillkvist.

Dels är också dessa bilder och illustrationer svåröverträffade ur ett rent nostalgiskt perspektiv (men dom står sig bra även i konkurrens med nutida matporr). Dess fadda färgtoner för en effektivt tillbaka till en annan tid och – från en utkikspunkt på den här sidan milleniumskiftet – en annan värld. Det är samma värld morsan klistrade in i fotoalbumen, bilder när hon packade väskan som skulle med till BB och så dom bilderna när hon hemförlovad sitter med mig i famnen. Det känns på sätt och vis tryggt att hon hade kokboken med Allt I och att utvecklingen kommit långt även i köket. På det viset fick hon mer tid till att amma mig!

Sic! Även syftet visar sig vara tidstypiskt.

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2005-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-25 20:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1648

6 kommentarer

Ja, kokböcker är oslagbara som tidsdokument. I rent nostalgisyfte brukar jag bläddra i mina ärvda kokböcker. De från 60-talet innehåller som sagt ALLT, inte minst dessa snygga översiktsbilder. I de från 70-talet är ALLA med och lagar maten. Från fosterbarnen till farfar med sin pipa i mungipan. Och i 80-talsböckerna är recepten dekadent feta och lyxiga och paj heter alltid "quiche".

Pricken Oregistrerad 2005-06-06 21:18
 

Jag har alla Prinsessornas kokbok. Med grusiga svartvita foton. Grädde, ägg, fantastiska tårtor. All mat ligger på trista silverfat. Underbart att läsa.

P Oregistrerad 2005-06-06 21:34
 

Jag hittade den här recensionen av en slump, när jag letade efter boken ifråga. Frun köpte den nämligen i början av 70-talet av en "dörrknackare". Den var så bra för en nybliven husmor, så den är nu i "trasor". Så jag försöker hitta nånstans att köpa en ny.
Tyvär hittade jag ingen på de angivna länkarna. Göte A

Göte A Oregistrerad 2005-12-25 10:49
 

Kunde inte heller hitta något exemplar av denna boken, varken på länkarna eller på ngn annan boksidaÂ… :(

Ingen som vet var man kan få tag i boken??

Louise Oregistrerad 2006-06-15 19:42
 

Jag har själv Nya Stora Kokboken från 1963. Den matlagning jag kan, har jag lärt mig av den. Nu vill jag, att min dotter ska ha samma bok. Var kan jag köpa boken?

Ulla Thunberg Oregistrerad 2012-12-28 17:57
 

Nya stora kokboken

Edith Ekegårdh
1963 Wezäta förlag10/10

Finns denna bok att köpa, voro tacksam för svar.

Bengt-Åke Nordqvist Oregistrerad 2014-11-09 15:14
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?