Recension

: The fox in the henhouse
The fox in the henhouse Si Kahn
2005
Berrett-Kochler
3/10

Polemik mot privatiseringar

Utgiven 2005
ISBN 1576753379
Sidor 290
Språk Engelska
Medförfattare Elizabeth Minnich

Om författaren

Si Kahn är ordförande för organisationen Grassroots Leadership.

Grassroots Leadership – Organisation som arbetar för ökad rättvisa, och mot privatiseringar av bland annat fängelser i USA.

Sök efter boken

Ett av 1990-talets främsta mantran inom politik och ekonomi var att privatisera verksamhet. Privat verksamhet ansågs vara mer effektiv, billigare och bättre, för såväl skattebetalare som klienter/konsumenter, än vad offentlig sektor någonsin skulle kunna bli. Privatiseringsvågen svepte in på många områden – skolor, sjukvård, äldrevård, energiförsörjning, vatten, i vissa länder till och med fängelser…

Men verkligheten blev sällan som utlovats. Under senare år har en hel del böcker börjat kritisera privatiserings-paradigmet, utifrån vilka konsekvenser det i verkligheten ledde till. Si Kahn och Elizabeth Minnich skriver om detta utifrån ett amerikanskt perspektiv.

Det är inledningsvis en relativt USA-fokuserad bok. Även om vi blundar för det, får man nog konstatera att boken tyvärr håller relativt låg klass. Boken är mer polemisk än välunderbyggd. Man saknar allt för ofta hårdfakta som stödjer författarnas argumentation, när de försöker kritisera privatiseringspolitiken. Även om Kahn & Minnich framhåller en del viktiga poänger får man nog konstatera att den här boken nog inte lär övertyga särskilt många fler än de som redan vill tro på slutsatserna.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2006-04-25 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-03 17:06

Kategori: Recension | Recension: #2000

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?