Recension

: Running on emptiness
Running on emptiness John Zerzan
2002
Feral House
7/10

Det var bättre förr

Utgiven 2002
ISBN 0922915768
Sidor 214
Språk Engelska

Om författaren

John Zerzan är en amerikansk anarko-primitivistisk filosof. Han har tidigare skrivit en rad böcker, mest känd är sannolikt ”Future Primitive and other essays” (1994).

Sök efter boken

John Zerzan är en udda jävel. Här har vi en snubbe som på fullt allvar argumenterar för att vi ska återgå till stenåldern. Bokstavligt talat. Inte några halvmesyrer, inte bara på semestern – utan fullständigt, på heltid. Allt var bättre förr, i Zerzans värld. I det ”primitiva” samhället var alla människor fria. Alla levde lyckliga, och inte deprimerade och alienerade som samtidens människor.

Det stora Misstaget var när vi människor började odla jorden, skriver han. Allt sedan dess har det bara gått utför. Sedan den industriella revolutionen har vi i och för sig accelererat de negativa trenderna, menar Zerzan, men det var alltså redan det gamla jordbrukssamhället som la grunden till alla dagens vederstyggelser – förtryck, massmord, krig, sexism, rasism, klassamhället, hierarkier, exploatering, miljöförstöring och så vidare.

Nej, i Zerzans värld har civilisationen inte fört något enda positivt med sig. ”Primitiv” har i hans värld ingen negativ betydelse, utan är tvärtom idealet att sträva mot. Alla de så kallade lösningar som teknik erbjuder beror ju bara på alla de problem som tekniken själv har skapat. Bättre då att helt avstå från tekniken, återgå till ett teknikfritt samhälle.

Det intressantaste är väl kanske att han därtill argumenterar för att det inte är någon idé från en udda virrpanna, utan att han baserar sin argumentation på antropologisk forskning. Man arbetade helt enkelt mindre på ”stenåldern”, menar han och hänvisar till Marshall Sahlins omtalade bok Stone Age Economics. Man levde hälsosammare menar han, och hänvisar till andra antropologer. Man levde fredligare. Man levde mer i samklang med miljön, och så vidare. Allt baserat på en rad källor han hävdar bevisar hans teser.

Zerzan argumenterar dock inte bara för att det var bättre förr – utan för att vi aktivt ska arbeta för att återskapa det primitiva anarkistiska paradiset. Det är inget som kommer att gå smärtfritt. Dagens härskande hierarkier bygger ju sitt herravälde just på att vi fortsätter konsumera, fortsätter använda tekniken, inte ifrågasätter grunderna för deras makt. Om man börjar göra det får man förvänta sig motstånd.

En av dem som kämpat för det primitivistiska samhället heter Ted Kaczynski, mer känd som Unabombaren. Under närmare två decennier skickade han brevbomber till en rad forskare och tekniker runt om i USA, för att de fortsatte att sprida det så förhatliga tekniksamhället. Han lyckades döda tre och såra många fler. Efter en lång jakt lyckades polisen få tag på honom, och han dömdes till livstids fängelse. Kaczynski mötte hård kritik från alla håll – utom från John Zerzan. Tvärtom framhålls Unabombaren här som en förkämpe…

Här har vi en författare som inte anstränger sig det minste för att vara eller ens framstå som PK. Boken består av en lång rad kortare artiklar, intervjuer och/eller tal, och ger en god inblick i Zerzans världsuppfattning. Tycka vad man vill om hans åsikter – men de borde nog kunna rumstera om liten även hos den mest inbitne framstegsoptimisten. Och man måste ju erkänna att det idag är sällsynt att man kan läsa så här pass annorlunda idéer. Mannen är helt enkelt något så udda som en samtida radikal…

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-09-19 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 12:04

Kategori: Recension | Recension: #902

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?