Recension

: leva.. älska lära...
leva.. älska lära... Leo Buscaglia
2004
Litteraturhuset
8/10

En bok som det kommer en röst ur

Utgiven 2004
ISBN 9197470902
Sidor 294
Orginaltitel Living, Loving & Learning
Översättare Britt Arenander
Först utgiven 1982

Om författaren

Professor i pedagogik som levde 1924-1998 som startade efter en students självmord kursen Kärlek 1A. Mycket erkänd föreläsare och författare till 15 böcker. Klaldes i Amerika för Dr Love och the Hug Doctor.

Sök efter boken

Vissa människor inspirerar en. Jag hoppas jag är en sådan och om jag inte är det så strävar jag efter att vara sådan, bara så ni vet. Jag vill sprudla av liv som jag är säker på att Leo gjorde. Mannens vars föreläsningar jag läst nedskrivna på papper från band.

Han är död nu det faller inga tårar i ölet för det. Jag är dock säker på att han var en inspirerande människa. Hans föreläsningar tänder mig och jag vågar gör nya saker i mitt liv. Jag håller flera bollar i luften. Boken är underbar men man kan överdosera på föreläsningar. Han upprepar sig naturligtvis, man borde läsa en föreläsning i taget och sedan lägga bort boken en månad. Jag har forcerat och blivit mätt. Jag spar två föreläsningar i slutet till senare för att inte vara orättvist kritisk mot boken. Den är ju innan en överdoserar suverän. Den skapar dock en tomhet, jag skulle vilja ha en kram av Leo. Han kunde stå kvar i tre timmar efter en föreläsning och krama alla som ville. Tre timmar efter en föreläsning som varat i en timme.

Stundtals känns allt som självklarheter i boken att vi behöver beröring av andra människor att vi i dagens samhälle rör varandra för lite. Ett spädbarn dör om det inte får kroppslig värme. Men dessa självklarheter behöver sägas. Jag hatar egentligen hjälp dig själv böcker men det stod på baksidan att detta var originalet och jag tänkte originalet måste få en chans.

Men någon litterär upplevelse var det väl inte men boken förändrade mitt liv och nu går jag på en kurs där föreläsaren är sådär inspirerande så jag kan tro att jag har italienaren framför mig men sedan hör jag hans namn Klaus och inser att det är en annan inspiratör.

Csabi Urbán

Publicerad: 2006-01-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 23:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1881

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?