Recension

: Ich bin ein Bibliothekar
Ich bin ein Bibliothekar Christer Hermansson
2005
Pequod press
3/10

Livet från den naiva sidan

Utgiven 2005
ISBN 9197518018
Sidor 113
Först utgiven 2001

Om författaren

Fotograf: Ulf Strandberg

Christer Hermansson föddes 1963 och växte upp i Upplands Väsby. Som författare är han bland annat ansvarig för kortromanen ”Cilliman” och prosa & diktsamlingen ”Allt är bara prat”.

Egen webb – Här kan du läsa Hermanssons biografi, bibliografi, om vad som är på gång och mycket mer. Eller skicka ett mejl.

Sök efter boken

Jag tror det finns en spridd uppfattning där biblioteket får agera som sinnebilden för det genuint goda, allmännyttiga i samhället och bibliotekarier i rustningar av ullkjolar och förstärkta manchesterkavajer räddar medborgarna från deras okunnighet. Just en sådan uppoffrande och alltigenom god bibliotekarie möter vi i Christer Hermanssons roman Ich bin ein Bibliothekar. Han heter Oliver C. Johansson, och efter hundratretton sidor av överdrivet satiriska scener där ett altruistiskt bibliotek ska stöpas om i marknadsanpassningens slev så kommer han, till följd av sin oförmåga till kritiskt tänkande, att bli befordrad till bibliotekschef vid Södertäljes stadsbibliotek.

Låter det intressant? Det är det inte.

Christer Hermansson har i Oliver C. Johannson skapat en så absurd personlighet, så oerhört bortom alla mänskliga själviska ansatser att det i längden blir ointressant att läsa om honom. Inte heller den konflikt som uppstår mellan bibliotekets gamla garde och den nya marknadstänkande bibliotekschefen Eva Larsson lyckas locka något större intresse. Förklaringen tror jag kan ligga i att författare Hermansson dels valt att porträttera ståndpunkterna som helt oförenliga, dels att hans sympatier så tydligt ligger hos den gamla hederliga bibliotekspersonalen, snarare än hos den konsultvärld av ”kick-offs” och omorganisationer, vars modeller och begrepp behandlas på brukligt nedlåtande sätt.

Och det känns varken nytt eller spännande. Vill minnas att jag för några år sedan såg en nyutkommen ordbok med titeln Corporate Bullshit i bokdiskarna. Redan då hade de smartaste listat ut att alla de där nya orden och påhitten från konsulter och företagsledningar egentligen bara var trams. Och då gjorde det ju ingenting att tramset fick gälla som sanning. För alla visste ju egentligen hur det låg till.

Nu står det ju varje författare fritt att skriva just sådana roliga överdrifter som vi vill läsa. Vi som redan vet hur sanningen ser ut och som därför kan försonas med att låta oss bli lurade. Men kanske någon gång i framtiden så vill någon författare berätta om hur konsulter och, i det här fallet, goda bibliotekarier kunde mötas och hitta på något bra tillsammans. Vi skulle kanske inte ta oss igenom boken gapskrattande av igenkänning, men kanske kan det vara värt att göra ett sådant offer.

Textutdrag (Visa/göm)

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2005-08-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 20:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1714

14 kommentarer

Men om det nu faktiskt inte går att förena..???

P Oregistrerad 2005-08-03 00:23
 

Lustigt… det var faktiskt den här boken jag läste strax före jag tog beslutet att hoppa av biblioteks- och informationsvetenskapen i Borås. Detta är sant, fast huruvida boken hade så stor del i beslutet är jag dock skeptisk till. Hursomhaver, jag är osäker på om Hermansson egentligen tar så mycket ställning beträffande "det gamla hederliga" kontra "nydanande omorganiseringar". Oliver C. är bibliotekarieyrkets ideal drivet till sin spets. M.a.o en riktig kuf. Tv- serien "Sally" kommer inte ens i närheten. Managementkritiken, om det nu fanns en sådan, har iallafall jag helt glömt bort. Oliver C. Johannson består.

hankypanky Oregistrerad 2005-08-03 19:56
 

Så varför hoppade du av? Vet inte hur det är nu, men tidigare var bibliotekarier jordens salt. De satt där och bara VÄNTADE på att man skulle komma med ett roligt knivigt problem med någon obskyr bok och så fixade de saken.

P Oregistrerad 2005-08-04 07:11
 

P: Absolut. Varför jag lade av? Tja, "Känn dig själv" var den högsta visdomen enligt oraklet i Delphi. Jag jobbbar fortfarande på det.

hankypanky Oregistrerad 2005-08-06 16:04
 

Jag har skrivit Ich bin ein Bibliothekar! och vill nog påstå att det råder ett slags i kris i bibliotekssverige. Skratta har många gjort åt boken men flera har också hört av sig till mig och sagt att detta är min chef eller detta skulle kunna vara mitt bibliotek. Det är bara tragiskt. Flera manliga bibliotekarier har också hört av sig och berättat att de verkligen identifierat sig med Oliver. Och en sak är säker: ute i de verkliga bibliotek i landet pågår det absurditeter som levande människor skulle ha svårt att förstå.

Krille Oregistrerad 2005-08-11 20:12
 

Jag tyckte jättemycket om boken! Tragikomiskt så det förslog. Lättläst men ändå med ett visst djup.

monkey Oregistrerad 2005-08-12 14:15
 

Du borde ju ha en viss insyn där Krille. Tänkte först säga något om bibliotekarieyrkets kris och så, men jag har ju faktiskt hoppat av den där vagnen (utan ånger).

Men, en djup bugning för den här klassikern och en förhoppning om att vi kommer få se mycket mer av din smått geniala berättarkonst.

hankypanky Oregistrerad 2005-08-12 15:49
 

heja krille! Kallar du boken "Ich bin ein Bibliothekar" efter Kennedys yttrande "Ich bin ein Berliner"? (vilket f ö var väldigt rörande men lärt ha betytt Jag är en korv).

P Oregistrerad 2005-08-12 18:26
 

"Jag är en korv" betyder det knappast. Möjligen, om man verkligen vill feltolka, kan det betyda "Jag är en pösmunk" (alltså bakverket och inget annat). Men i nio fall av tio betyder det kort och gott "Jag är en berlinare".

Däremot säger sägnen att Ronald Reagan 20 år senare försökte upprepa Kennedys bragd i Hamburg, med uppenbart resultat…

Björn Waller Redaktionen 2005-08-12 19:03
 

Förstör inte en god historia! ;.) Jag läste det där och hoppades det var sant … Precis som din historia! Men GWB har väl ändå rekord i korkade felsägningar? "Fransmännen fattar inte vad ordet entreprenör betyder" (!!!)

P Oregistrerad 2005-08-12 19:15
 

Jag var med på den tiden JFK var i Tyskland och sa det där. Tror det var i samma veva han och hans fru Jackie flög till Frankrike och han inledde sittt tal: "Jag är mannen som har eskorterat Jacqueline Kennedy till Paris."

Ursäkta, en utvikning,

P Oregistrerad 2005-08-12 19:19
 

Nä, Ich bin ein Bibliothekar! är ju egentligen en sång, och den har jag framfört vid flera tillfällen offentligt. Sången, som första gången framfördes på en personalfest, ligger till grund för boken. Den är eller var utgångspunkten. Och jag tänkte aldrig på Ich bin ein Berliner.

Krille Oregistrerad 2005-08-13 10:18
 

Där ser man!

P Oregistrerad 2005-08-13 15:22
 

[...] om samma: Rikard på Dagens bok dissar grovt, Karin på Pocketbloggen gillar däremot, Ord och inga visor gillar också, [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?