Recension

: Slakthuset och skyskrapan
Slakthuset och skyskrapan Marco D'Eramo
2005
Arkiv
9/10

Djupdykning i framtiden

Utgiven 2005
ISBN 9179241646
Sidor 414

Om författaren

Marco D’Eramo är född i Rom 1947. Han är sociolog som regelbundet medverkar i den italienska tidskriften Il manifesto.

Sök efter boken

Chicago är kanske den mest amerikanska av alla USA:s städer, den riktigt stora smältdegeln av olika trender och krafter som drar i olika riktningar. Staden är exempelvis hemorten för den världskända "Chicago-skolan" av nyliberala nationalekonomer. Den mest namnkunniga av dem alla är väl förmodligen Milton Friedman, som agerat ekonomisk rådgivare åt många kontroversiella regimer världen över.

Samtidigt är staden också hemmaplan för landets mest radikala arbetarrörelse, och var länge huvudarenan för mycket radikal kamp. Det påminns man än idag om på Chicagos Haymarket. Där finns ett monument rest till minne av Haymarket-martyrerna som mördades när polisen sökte krossa den gryende arbetarrörelsen i slutet av 1800-talet.

Italienaren Marco D’Eramo kastar sig rakt in i den här smältdegeln för att försöka finna USA:s själ – och med den också något av kapitalismens dynamik. Det blir en otroligt tankeväckande expedition genom både historia och nutid där vi dras in på så varierande områden som slakteriernas påverkan järnvägar, segregation, skyskrapor och ballongstommehus, nationalekonomi och arbetarrörelse, Nation of Islam och grunden till Chicagos olika förortsnamn. Det blir en djupdykning i det moderna projektet, parallellt med en exposé över kapitalismens kanske mesta centrum.

Varje kapitel tar upp något specifikt fenomen, och kan utan problem läsas som en självständig essä. Man kan hoppa över sånt man tycker verkar ointressant, dyka ned på andra håll, och lära av det man finner givande. Men D’Eramos flytande och uppslagsrika text känns sällan tung, utan inbjuder till vidare läsning, så längden till trots är det inga större problem att läsa den från pärm till pärm.

Det här är således given läsning för den som vill förstå sin samtid. Men kanske också, som D’Eramo menar, för att förstå vår framtid?

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2005-06-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-14 12:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1646

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?