Recension

: EMU – självständighet eller inordning?
EMU – självständighet eller inordning? Stefan Carlén
2003
Handelsanställdas förbund
7/10

Nej-sidans argument i ett nötskal

Utgiven 2003
ISBN 9163135973
Sidor 74

Om författaren

Stefan Carlén är förbundsekonom vid Handelsanställdas förbund. Handels är en av få socialdemokratiska fackföreningar som tagit ställning mot ett EMU-medlemskap.

Sök efter boken

De allra flesta socialdemokratiska fackföreningar har tagit ställning för ett EMU-medlemskap. Göran Persson har också försökt lägga munkavle på ledande socialdemokrater som varit negativa eller kritiska till medlemskapet. En av dem som vågat tala ut är Handelsanställdas förbunds förbundsekonom Stefan Carlén.

I den här lilla skriften sammanfattar Carlén de viktigaste argumenten han finner till varför vi inte borde gå med i EMU. Det handlar om att man en gång för alla slår fast en viss ekonomisk politik – som inte har arbetarrörelsens värderingar som främsta mål, milt uttryckt. Det handlar också om demokratiska aspekter – ett expertstyre införs istället för att vanliga människor röstar på sina representanter i ett parlament, och att allt mer makt centraliseras i en institution utan transparens och insyn.

Det handlar också om stabiliseringsproblem. I dagens läge kan valutans växelkurs ta emot smällar om svensk industri t.ex. hamnar i en lågkonjunktur. Skulle vi gå med i EMU blir det andra som får ta de smällarna. I praktiken, befarar Carlén, är det vanliga arbetare som kommer att gå göra det – i form av sämre arbetsvillkor, ökade uppsägningar, lägre löner och ökad ”flexibilitet”. Det kan också komma att få stora negativa konsekvenser för offentlig sektor och välfärd.

Det är inte mycket positivt Carlén ser, utan han matar läsaren med allt fler problem med EMU-projektet. Skriften är liten och behändig, men lyckas trots det ta upp de allra flesta argument som cirkulerar i debatten. På ett enkelt och lättfattligt vis sammanfattar Carlén många av nej-sidans centrala argument och grunden på vilka de står. En klar läs-rekommendation i dessa valtider.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-08-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-14 11:09

Kategori: Recension | Recension: #867

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?