Recension

: Ares Express
Ares Express Ian McDonald
2001
Simon & Schuster
4/10

Sött men rörigt

Utgiven 2001
ISBN 0671037544
Sidor 553
Språk Engelska

Om författaren

Ian McDonald (f. 1960) bor och verkar i Belfast och har ett antal publicerade verk under bältet, såsom ”Desolation Road”, ”King of the Morning”, ”Queen of the Night” och ”Kirinya and Chaga”. Han har nominerats till Arthur C. Clarke Award och en Hugo för ”River of Gods”.

Sök efter boken

Det handlar om en ung tjej som är en del av en berättelse. Hon är förresten mer än det, hon ÄR en berättelse. Som alla vet är det andra regler som gäller för berättelser än för oss vanliga dödliga. Man kan till exempel slänga sig ut från fönstret på 10 000:e våningen och med rätta förvänta sig att inte bli en våt fläck på trottoaren. Ja, Sweetness Octave Glorious-Honeybun Asiim 12th är en berättelse. I alla fall för ett tag.

McDonald är en intressant författare som bland annat nominerades till Arthur C Clarke Award för sin roman River of Gods. Jag har tyvärr inte läst den ännu men den verkar spännande. I Ares Express lever han inte riktigt upp till mina förväntningar. Det är lite för mycket kioskdeckare över den. Inget fel på det i sig men det var inte vad jag förväntade mig eller vad jag trodde mig köpt, och då blir det fel. Det är en rörig historia som hoppar fram och tillbaka mellan de olika huvudpersonerna och ibland blir det rätt förvirrande trots att det egentligen bara är två personer det rör sig om. En bedrift att lyckas med det.

Att Sweetness hela tiden tar upp och lutar sig mot de klassiska byggstenarna i en saga blir lite tradigt efter ett tag. Hon gör det för att hålla modet uppe men det gör ändå det hela lite för förutsägbart. Hon är inte bara en berättelse, hon är också medveten om att hon är det. Att det hade varit lika lätt att inse i vilken fas i en berättelse man var utan dessa tips spelar ingen roll. Det gör mig avtänd.

Allt är inte hemskt. Det finns ett antal härliga scener som till exempel det i textutdraget. Sweetness är fast i öknen och håller på att törsta ihjäl. Hon kämpar för att orka ta ett enda steg till och lyckas med en svordom per steg ta sig vidare. I boken fortsätter det i två hela sidor till. Underbart.

Det finns, har jag upptäckt, en bok tidigare i serien. Desolation Road kom ut 1988 och kanske hade jag uppskattat Ares mer om jag hade haft en bättre förförståelse. Det kanske inte hade varit lika rörigt.

Oavsett Ares Express är mitt intresse för McDonald oförminskat. Jag tror han kommer överraska oss i framtiden och det är absolut en kille att hålla koll på. Han kanske redan har överraskat i River of Gods? Det ska jag ta reda på någon gång. Det var en gång en recensent som lovade …

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2005-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 10:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1638

2 kommentarer

River of Gods är dessutom även nominerad till årets Hugopris.

Johan Anglemark Oregistrerad 2005-05-27 09:09
 

Det har du rätt i. Det såg jag ju när jag surfade runt. Uppdaterar presentationen. Har du läst den?

Björn Hagström Redaktionen 2005-05-27 14:30
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?