Recension

: Binary 3 - Watching Trees Grow/Tendeléo's story
Binary 3 - Watching Trees Grow/Tendeléo's story Peter F Hamilton och Ian McDonald
2002
Gollancz
7/10

Köp två, betala för en

En spännande idé. Två böcker i en och båda sidorna används som framsidor, det känns lite som en serietidning. Den heter Binary 3 så man kan kanske anta att det kommit ut två tidigare böcker i samma serie.

Peter F Hamilton är absolut den mest namnkunnige av de två författarna, det ser man bland annat på att hans namn står i silver på omslaget. Det känns lite som att syftet är att man ska "luras" till att upptäcka en ny författare. Det har jag absolut inget emot. Särskilt inte när författaren är så bra som Ian McDonald.

Den något kortare av de två historierna har skrivits av Hamilton och bygger på idén att romariket inte fallit. Som vanligt är det en fantasirik och storslagen berättelse. Familjer kontrollerar olika landområden enligt samma modell som i det gamla romariket. Familjen vi främst får följa heter Raleigh.

Historien tar sin början på 1830-talet när en ung Raleigh mördas. I och med att romariket inte fallit har utvecklingen gått lite fortare än för oss. Detta innebär att man redan har börjat använda förnybara energikällor istället för ändliga resurser för att driva sina bilar. Detta innebär att de bara går i ca 30 kilometer i timmen men vad gör man inte för naturen. Det är tekniskt möjligt att kolla fingeravtryck men inte att göra DNA-analyser. Man lyckas inte lösa mordet men fryser ner bevismaterial som kanske kan analyseras vid en senare tidpunkt. Man ser allt väldigt långsiktigt och kan vänta på att få reda på sanningen. Det är väl ett tankesätt som kommer av att man normalt lever 300 till 400 år. Historien gör nedslag vid olika tidpunkter i historien och parallellt med att vi får följa mordutredningen upplever vi hur hela världen utvecklas allt eftersom nya tekniker blir tillgängliga för att lösa mordgåtan.

I McDonalds historia handlar det om "First contact", första gången mänskligheten får kontakt med en utomjordisk livsform. Det handlar inte om små gröna män från Mars utan om en växt/maskin-symbiot som faller ner vid Kilimanjaro i Afrika i formen av en meteor. Där börjar den växa med drygt tio meter varje dag, varken mer eller mindre. Snart slår andra meteorer ner och börjar växa på samma sätt. Inget man gör tycks kunna hindra invasionens framfart. Alla nedslag sker på södra jordklotet vilket kanske får den rika delen av världen att inte ta så allvarligt på hotet som man kan tro.

Vi får följa en missionärsdotter, Tendeléo, genom krisen. Det står snart klart att hon är en överlevare och gör det som krävs för att ta sig fram i de flyktingläger som snabbt växer upp runt Chaga, som invasionen kallas. När Chaga till slut växt sig för stort tvingas hon fly från Afrika och kommer till England.

Här byter vi berättare av historien, det blir nu Seans berättelse. Han berättar hur överlevaren Tendeléo klarar sig i det nya landet och vi får reda på att allt kanske inte är som det verkar. Militären försöker hålla människor borta från Chaga. Trots detta hör man hela tiden historier om att där bor människor. Att de och Chaga har någon slags symbiotiskt förhållande.

Detta är mitt första möte med McDonald men jag hoppas verkligen att det inte blir det sista. Han skriver väldigt vackert och med en värme och intensitet som hela tiden får dig att vilja ha mer. Tidigare har han skrivit två noveller om Chaga som jag hoppas kunna få tag på. Med lite tur kommer det snart en hel roman. McDonald kommer med största säkerhet ge mig anledning att återkomma med ytterligare recensioner.

Sammantaget blir de två novellerna en läsvärd bok som jag absolut tycker att du ska ge dig på om du är sugen på att upptäcka en ny författare samtidigt som du på nytt trollbinds av en gammal bekant. För jag utgår från att du redan läst Hamiltons Night's Dawn Trilogy?

Björn Hagström

Publicerad: 2002-05-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 19:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #577

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?