Recension

: Interview With The Vampire
Interview With The Vampire Anne Rice
2004
Random House
10/10

Grym gothromantik

Utgiven 2004
ISBN 0345476875
Sidor 352
Först utgiven 1973
Språk engelska

Om författaren

Anne Rice föddes 1941 i New Orleans, där hon fortfarande bor. Hon var gift med poeten Stan Rice, som avled för några år sedan. Rice har publicerat över 25 romaner under tre namn; Anne Rice, Anne Rampling och A.N. Roquelare. Mest känd är hon för romanserierna ”The Vampire Chronicles”, ”The Mayfair Witches” och ”The New Vampire Chronicles”

Anne Rice officiella hemsida – Den välmatade och informativa officiella hemsidan.

Sök efter boken

Jag upptäckte Anne Rice i tonåren, råkade köpa ett ex av En vampyrs bekännelser på bokmässan i Göteborg för att det var billigt och jag ville veta what the fuss was about. Ganska snart var jag helt inne i boken, sträckläste den och de andra då utkomna i serien. Sedan dess har Anne Rice varit en sporadisk, men ändå stadig följeslagare. Jag har läst alla böckerna i vampyrserien, de flesta i serien om Mayfair- häxorna samt ett gäng andra. Kvaliteten skiftar, men känslan består. Att stiga in i Anne Rice-världen är som att stiga in i en saga. Alla är vackra och intelligenta, de är rika och klär sig vackert och talar vackert på alla upptänkliga språk.

Intrigen i Interview With the Vampire är enkel. En journalist får en natt i New Orleans höra den blodiga historien om Louis och Lestat, berättad av den förre. Louis är berättaren, men Lestat är absolut huvudpersonen, denna märklige, magiske sjuttonhundratalsvampyr som förför både dödliga och odödliga med sin blandning av grymhet och pojkaktig charm. Historien i sig är emellertid inte lika enkel. Det antyds uråldriga hemligheter och regler och kärlekshistorien mellan Lestat och Lois, mellan far och son, mellan älskande, mellan vänner, mellan läromästare och elev är komplicerad och fylld av skräck men ändå så vacker.

Alla vampyrer i den magiska värld som skapats av Rice är vackra; skönhet är ett krav för medlemskap. Bara vackra vampyrer får göras eftersom detta är den ultimata förolämpningen mot Gud. Man får enligt de uråldriga reglerna bara skapa vuxna vampyrer, och när Lestat av nyfikenhet och kärlek till Louis skapar barnvampyren Claudia är det inledningen på hans livslånga trots mot de regler som skapats för att skydda vampyrsläktet.

Lestat är en anarkist, en gammal själ ständigt i trotsåldern. Louis är en gentleman, en mjuk och vänlig själ som avskyr att behöva döda människor. Samspelet mellan de båda är det kitt och den glöd som håller intresset uppe. För, ärligt talat, särskilt märkvärdig är inte den här boken.

Den är bestselleraktig, spännande men inte alltför komplicerad. Den här boken startade Rices karriär och skulle göra henne till världens okrönta gothdrottning. Nu är hennes kära vampyrer en mångmiljonindustri, med guidade turer till ”Lestats favoritställen” i New Orleans, filmer, skivor, fanzines, websajter, Anne Rice -sällskap osv.

De senare böckerna når heller aldrig upp till magin i Interview With the Vampire Många av dem är producerade, inte författade, och rätt så insnöade på kristen mystik och relationen mellan himmel och helvete. Lestat får i en bok (Memnoch the Devil) besöka båda dessa exotiska resmål och träffa dess respektive härskare, något som gör honom både sinnessjuk och religiös, och efter det är det alldeles för mycket babbel om andlighet och för lite bögsex och blodorgier.

Men Anne Rice har en förmåga att dra till sig läsaren och det är omöjligt att inte dras in i hennes magiska värld med häxor, vampyrer och de mystiska Taltos. Jag väntar alltid på nästa bok, fastän jag borde veta bättre. Jag läser dem feberaktigt och koncentrerat. Jag blev smittad av vampyrfebern den där gången på bokmässan och jag tror att den sjukdomen inte har något botemedel.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2005-04-30 00:00 / Uppdaterad: 2014-01-24 00:46

Kategori: Recension | Recension: #1614

14 kommentarer

Oj, kunde inte sagt det bättre själv..! Man SUGS (ursäkta) verkligen in i hennes världar. Många temaupprepningar, men vad gör det… Äääälskar böckerna!

Viggy Oregistrerad 2005-05-02 12:02
 

Tack för att du ledde mig till den här recensionen, Viggy – troligt bra skriven. Precis den rätta blandningen av personligt och info, och skriven med ett fantastiskt flyt.

P Oregistrerad 2005-05-02 12:20
 

Vad är en Taltos?

Hugo Oregistrerad 2005-05-02 15:54
 

"och efter det är det alldeles för mycket babbel om andlighet och för lite bögsex och blodorgier". haha, det är bra! :)

stina Oregistrerad 2005-05-20 19:10
 

"och efter det är det alldeles för mycket babbel om andlighet och för lite bögsex och blodorgier". haha, det är bra! :)

stina Oregistrerad 2005-05-20 19:10
 

Håller helt med i allt…synd att det inte finns fler böcker…vill inte sluta läsa dem.

Danni. Oregistrerad 2005-09-07 17:32
 

vampyrer är heta,sexiga och bässsst(L)
jag e en vampyr som lever normalt
tro det elr ej
jag har sett fillmen oxå

tara;D vampirelover Oregistrerad 2007-04-18 09:47
 

jag skulle gärna vilja veta vad alla böckerna heter, som hon har skrivit. för jag bara älskar dom men kan ite hitta fler..:(

Simona Oregistrerad 2007-08-11 21:22
 

Simon, om du går in på hennes hemsida finns en lista med alla böcker där.

Sara Oregistrerad 2007-08-14 11:06
 

hehe..simona heter jag, en tjej asså.
Tack det va väldigt snällt ska kolla på momangen. :D

simona Oregistrerad 2007-08-14 18:58
 

Är det någon som vet vampyren Lestas hela namn?

S Oregistrerad 2007-09-09 13:45
 

S> Lestat de Lioncourt
Provat Google någongång?

Metersystemet Oregistrerad 2007-09-10 20:33
 

Hur slutar boken?

Alex Oregistrerad 2009-05-24 21:54
 

[...] Kontentan är nog att jag önskat mig mer. Den här boken hade kunnat ha kvar sina informativa passager, sina tvivelaktiga mord och sina moraliska funderingar (som finns men inte tar så stor plats som jag önskar mig), sin djuriska natur och sin vackra kärlekshistoria, om den brett ut sig lite längre, låtit alla delar ta mera plats. Man brukar hävda att stycka ner är lösningen på bekymren, men jag skulle nog säga skriv ut. Femtio till hundra sidor till hade fördjupat, så som Anne Rice fördjupar Louis moraliska och existentiella funderingar i tegelstenen Interview with the vampire. [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?