Recension

: Ludvig Nobel: ”Petroleum har en lysande framtid!”
Ludvig Nobel: ”Petroleum har en lysande framtid!” Brita Åsbrink
2001
Wahlström & Widstrand
0/10

Tidiga svenska oljemagnater

Alla har väl hört talas om Alfred Nobel. Mannen som uppfann dynamiten, och till vars minne Nobelpriset regelbundet delas ut. Men mindre känt är väl kanske Alfreds bröder Ludvig och Robert som samtidigt byggde upp ett oljeimperium i Ryssland.

I den här boken får vi följa de båda brödernas idoga arbete. Det är en historia av industriell utveckling, entreprenörskap och hårt arbete. I Baku, vid Kaspiska havet, börjar de på 1870-talet det hårda arbetet med att utvinna och exportera olja till en europeiska marknad.

Det sker förstås inte utan konkurrens. Framförallt är det amerikanska intressen – från Rockefeller – och franska dito – Rothschilds – som kämpar om resurserna med det svenska företaget.

Det är också en historia av ett Ryssland härjat av oroligheter och upprorstankar. På oljefälten i Baku organiserade bolsjevikerna arbetarna och agiterar för en revolution – en revolution som till slut berövar bröderna Nobel deras ryska företag.

Brita Åsbrink återberättar historien med hjälp av memoarer, dagböcker och brev – och fullt med illustrationer i form av foton och andra bilder. Resultatet blir också därefter – i huvudsak en berättelse ovanifrån sett, om individerna Nobel. Det är personporträtt, inte analys, som är i fokus för den här boken.

Som läsare får man därför också veta väldigt lite om industrin som sådan, eller om hur arbetsförhållandena var för arbetarna (mer än hur koncernledaren Nobel uppfattar det, vilket väl förmodligen hade väldigt lite med sanningen att göra). Det gör att det blir väldigt svårt att förstå de historiska skeendena, som exempelvis hur det kunde komma sig att bolsjevikerna kunde få så många anhängare på oljefälten.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-10-03 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 11:34

Kategori: Recension | Recension: #921

2 kommentarer

[...] Brita Åsbrinks bok om Ludvig Nobel och Naftabolaget i Baku är jättebra och lättläst med många fina bilder. Lånade ut den till min far, som genast blev sugen på att komma och hälsa på. Tyvärr åkte jag hem innan han hann komma. Boken rekommenderas till alla med intresse för Nobel, Baku eller Sankt Petersburg. Tänk att det fanns en hel svensk koloni i Baku innan revolutionen. Svårt att tänka sig nu när jag var där… [...]

 

[...] mer: Dagens Bok, John Rosén, Baku Oil History, Branobel i Tsaritsyn, Ny Teknik, PH, Näringslivshistoria, SR, HBL, [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?