Recension

: Ett öga rött
Ett öga rött Jonas Hassen Khemiri
2003
Norstedts
7/10

En grym revolutionsblatte

Utgiven 2003
ISBN 9113011804
Sidor 252

Om författaren

Fotograf: Leif Hansen

Jonas Hassen Khemiri, född 1978, debuterade med romanen Ett öga rött 2003. Boken har filmatiserats, och dramatiserats på Angereds teater. 2006 kom romanen Montecore – En unik tiger, som har översatt till flera språk. Khemiri har tilldelats en rad priser, bland annat Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios Romanpris, Bellmanpriset och P O Enquists pris till en ung författare på väg ut i Europa. 2006 debuterade Khemiri som dramatiker med pjäsen Invasion!.

Jonas Hassen Khemiri – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Jag kan inte sanningsenligt säga att det här är en bok jag bara råkade ramla på. Att den låg där i bokaffären röd och snygg och att jag bara plockade upp den av en slump. Nej, jag hade läst både det ena och det andra om boken och dess unge begåvade författare. Som pluggat på Handels och ändå verkar vara sympatisk och klok (fördomsfull? jag? nej inte då). I vart fall, det jag läste var tillräckligt för att jag skulle bli nyfiken nog att ta mig tid och pengar att införskaffa boken.

Halim får en skrivbok med röd pärm av sin mentor Dalanda, en arabisk kvinna som han brukar träffa i Skärholmens centrum. Först tänker han använda den till att skriva en historia om "en knarkarkille på Plattan som får fultjack av juggemaffian och sen går hämtar vapen för hämnd". När han funderar närmre på saken tycker han att det kanske är bättre att vara "äktast möjliga" och skriva om det han själv upplever i stället. Han ska bli den största tankesultanen Sverige skådat.

Jonas Hassen Khemiri låter Halim använda svenska med brytning, och det är först ganska jobbigt att läsa. Men när jag vant mig vid det blir jag helt lycklig över hur fullkomligt han behärskar språket. Det vimlar av helt lysande ordvändningar och meningsbyggnader. Det är också mycket stiligt att han låter Halim antyda en massa saker om sin döda mamma, frustration, utanförskänsla och annat utan att det egentligen sägs rakt ut.

Halim och hans far flyttar efter moderns död från Skärholmen till Söder, och det är då problemen börjar. Från att ha varit en kanske lite udda men ändå accepterad person tappar Halim fotfästet. Slutar vara duktig i skolan, slutar prata den perfekta svenska han tidigare haft och söker sin identitet i sin bakgrund. Sätter sig i krigsposition mot hela världen. Skolan, sin far som han tycker gett upp och blivit svennifierad och hela samhället med sin dolda konspiration mot ickesvenneinslag. Han ser bevis för sina teorier överallt, och förstår inte hur alla andra kan missa dem. Saker strular, Halim hamnar i bråk hela tiden och är förmodligen en jävligt jobbig person för sin omgivning. Samtidigt är det helt omöjligt att inte sympatisera med honom och det han säger mellan raderna. Ibland blir jag helt knäckt och önskar att jag kunde få ta hand om honom. Det är mycket frustrerande när boken tar slut och man inte får veta att han verkligen klarar upp sig själv och sitt liv.

Trots att jag vet att det är en skönlitterär historia och att den är alldeles för snyggt skriven för att vara en äkta dagbok, är känslan när jag slagit igen boken att Halim är en verklig person. Bokens karaktärer har så mycket form och gestalt, att det känns som om jag skulle kunna berätta saker ur boken som om de gällde bekanta till mig personligen. Så ja, jag är imponerad. Visst känns det väldigt politiskt korrekt att gilla den här boken, och det är frestande att vara kritisk för den skull. Men när det nu är en så bra bok så får det väl vara. Det är inte en ny Räddaren i nöden som jag kommer läsa om och om igen, men det är en skön bok. Och det är gott nog. Verkligen.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Carlsson

Publicerad: 2003-09-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 19:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #876

28 kommentarer

jag vägrade läsa boken först. skoluppgift. tråkigt. men den var verkligen toppen när jag väl började läsa

ett öga blått Oregistrerad 2007-01-10 13:42
 

seriöst, vad är det för stil att nedvärdera handels-studenter? väldigt osakligt. slutade läsa recensionen vid den meningen och tänker inte läsa resten nu. your loss, not mine.

sebastian Oregistrerad 2007-03-17 21:00
 

jag måste först och främst lägga in en kommentar till "sebastian"… alla har fördomar, inte sant? om anna, som skrivit recentionen, nu väljer att skoja kring det är det väl helt ok? och meningen "your loss, not mine" känns lite som mellanstadiefasoner. dessutom är det verkligen din förlust. boken är kanon och så är även denna recention.

elin Oregistrerad 2007-04-26 09:32
 

Boken funkar. Tycker egentligen rinkebysvenskan blev lite jobbig, men annars var den helt okej.

Erik Oregistrerad 2007-06-12 18:48
 

FÖRIHELVETE!! Det är inte rinkeby svenska din lilla svenne jävel. Sewr du inte det? Jag har läst det och även om jag inte såg den som det under den är då, så gör jag det nu. MEN det är INTE rinkebysvenska.. Din stupida, korpulenta idiot.. Om Du hört rinkebysvenska så ser du att det inte är det halim snackar.. Blir så jävla trött på sånt. Och "Sebastian" alla har fördommar, allra minst du mot skribenten dom författat recensionen. Det är en bra recension. Och valde du att sänka dig till nivån att äns bry dig om att komentera det så är du ju inkompetent, att sänka sig till något ovärdigt är ju stupidt..

Svenneboi Oregistrerad 2007-07-11 01:27
 

Ursäkte mina gramatiskt inkorrekta meningar, men det var i raseriets hetta jag skrev orden.

Svenneboi Oregistrerad 2007-07-11 01:29
 

eyy du ett öga blått du e största tönten nånsin asså orka vara dig din feta fula tönt…
om nån snackar skit om den här boken jag skojar inte jag kommer att bli galen!

ett öga gult Oregistrerad 2007-09-06 13:00
 

jag har bara en liten fråga. Det står mkt om "kampen". vad är det för "kamp" Halim egentligen pratar om?

amanda Oregistrerad 2007-09-16 15:32
 

tjohoo!.. jag har läst boken och jag måste hålla med om att den är bra.. men i vissa tillfällen är den svårläst.. kanon bok :)

Domm3 Oregistrerad 2007-10-03 08:35
 

Asså Shiit , Vet du hur mkt ja älskar denna boken lr ? , assoow shiit den är fan den bästa . den är tvää fet
Assoow Shiit .. (:

Gbg / Angered Oregistrerad 2007-11-08 18:34
 

Det står inte så mycket Om Halim,vart han bor och vilka han bor med i resencionen, Den skulle inte ens bli godkänd av min lärare

JOhan Oregistrerad 2007-12-03 17:01
 

Sjuk bok, killen får ju fan stånd av en dagis unge så han blev tvungen att ta en "runkish" på toan

Kalle Oregistrerad 2008-01-22 14:08
 

En skiiit bra book, speciellt om du har invandrar bakgrund för då kmr du förstå boken bättre, svenskan är inriktad mot rinkebysvenska, som är en slags blaning mellan svenska och utländska språk, mycket fint ;) och man får läsa mkt om hur det är att vara svensk och invandrare i detta samhälle,

Ett öga rött Oregistrerad 2008-02-13 16:48
 

så sjukt jävla tråkig och konstig bok!! man missuppfattar ju många meningar pga cp-skrivningen!!!! SÄMSTA BOK JAG LÄST! orkade inte äns läsa klart den!

hanna Oregistrerad 2008-09-22 21:46
 

Boken var så jävla bra den äger för fan och bara för hanna säger så så är hon själv hopplös

Sebbe Oregistrerad 2008-09-29 15:45
 

Fick boken som uppgift i svenskan och tänkte att det skulle bli enkelt eftersom det inte är svårt att läsa. Men den här boken får mig bara att tappa intresset mer och mer för varje mening jag läser. Så jävla jobbigt att läsa invandrarsvenska. no offense mot invandrare, men är man van vid korrekt svenska så blir det jobbigt att läsa denna boken.

Emil Oregistrerad 2008-10-09 17:25
 

Hatar denna boken, Har den som svenska uppgift och dom pratar ju inte ens ren svenska i den… Blir så jävla trött på detta "Acceptera Invandrar" Hjärntvätten vi Senskar får jämt.

Kungen Oregistrerad 2009-01-26 10:47
 

Du behöver inte acceptera invandrare ingen har tvingat dig. Sluta se invandrare som en folkgrupp se dem som individuella personer. Alla invandrare är inte likadana. Du är ju sanneligen dum i huvudet.

Kungen kan suga min PUNG Oregistrerad 2009-02-15 11:48
 

En jätte bra bok och jag älskar den! specielt utalet :D super bra bok ångarar absolut inte att jag läst den!

olivia Oregistrerad 2009-02-15 17:55
 

Och jag vill också säga att recensionen var grym :)

olivia Oregistrerad 2009-02-15 17:57
 

Sannerligen den intellegentaste kommentaren! Vadå vi svenskar!? Sluta generalisera, vi är alla individer inte grupper. Det som skiljer oss åt är våra förutsättningar i samhället. Språket är dessutom inget konstant utan något levande under ständig förändring, precis som samhället. Så har det alltid varit. Grammatikska ändringar och utländska låneord tillhör den språkliga utvecklingen. Läs språkhistoria och bli lite allmänbildad!

vete al carajo kungen! Oregistrerad 2009-04-07 14:29
 

Läskigt vad mycket rasistiskt skitsnack som kommer fram när det handlar om den här boken. De som överger den här boken på grund av språket är ju så trångsynta och okreativa att jag knappt vet var jag ska ta vägen.

Då jag själv dagligen har omgivits av ”invandrarsvenskan” under långa perioder hade jag inga svårigheter att ta mig in i boken alls, men jag vet också svenskar som inte omgivs av detta språkbruk och inte heller hade några problem med texten.

Ni som får den att läsa i svenskan borde uppskatta den för vad er svenskalärare förmodligen ser i den: en språkligt banbrytande text som ger utrymme för egen tankeverksamhet. Och det kan förövrigt ni andra också göra.

Bra recension!

PS, @amanda: ”kampen” som Halim pratar om är jag ganska säker på handlar om kampen mellan Israel och Palestina, då Halim ju själv är Palestinier.

Julia Oregistrerad 2009-09-05 17:47
 

Förlåt, ny ”cyklade jag lite på hal is” som Halim skulle ha uttryckt det: han är inte Palestinier utan pappan var väl Marockan, dock identifierar han sig inte mycket som just Marockan utan som ”arab” och ser sig själv som en del av det arabiska folkets kamp – bland annat i Palestina…

Julia Oregistrerad 2009-09-05 19:41
 

Jag hatade den här boken rätt kraftigt när jag läste den i skolan. Språket suger, det känns som om att man ska hata svenskar och han är bara så himla negativ hela tiden! Jag var mest emot att den ska användas i svenska utbildningen eftersom det inte är svenska, utan en hybrid. Det skulle ha varit kul att läsa boken utan en massa onödigt krångel med språket för det verkar vara en bra bok i grund och botten men den är så tillkrånglad!

Jasmine Oregistrerad 2010-01-25 00:55
 

Alla är dumma i huvudet utom jag! Det är är en kanon bok. Om ni irriterar er på språket har ni dyslexi eller något.

Diskussioner på internet fungerar inte utan moderatorer och jag hoppas att socialisterna inte vinner valet. Tack och hej. Nu ska jag skriva om den här och lämna in den under mitt egna namn.

Den siste misantropen Oregistrerad 2010-03-16 17:36
 

Du vet du vad bokens budskap är`?
Det skulle vara snällt om du mailade det till mig eller kommenterade svaret i min blogg, det skulle vara jätte snällt!

cassie Oregistrerad 2011-01-17 17:47
 

Hej!
Jag har en fråga,
Varför tror ni att författaren har valt att inleda på det här sättet? och är det en bra titel? Varför?

MVH

Hussein Oregistrerad 2012-09-02 00:24
 

hej Hussein, tycker du själv att titeln är bra? vad kan ett rött öga symbolisera? och eftersom det var väldigt länge sedan jag läste den här boken minns jag tyvärr inte hur den inleds. blev du själv intresserad av boken av hur den börjar? varför? där har du svaret!

Emelie Novotny Redaktionen 2012-09-10 08:51
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?