Recension

: Montecore. En unik tiger
Montecore. En unik tiger Jonas Hassen Khemiri
2006
Norstedts
9/10

Människan i plural

Utgiven 2006
ISBN 911301546X
Sidor 359

Om författaren

Fotograf: Leif Hansen

Jonas Hassen Khemiri, född 1978, debuterade med romanen Ett öga rött 2003. Boken har filmatiserats, och dramatiserats på Angereds teater. 2006 kom romanen Montecore – En unik tiger, som har översatt till flera språk. Khemiri har tilldelats en rad priser, bland annat Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios Romanpris, Bellmanpriset och P O Enquists pris till en ung författare på väg ut i Europa. 2006 debuterade Khemiri som dramatiker med pjäsen Invasion!.

Jonas Hassen Khemiri – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Montecore av Jonas Hassen Khemiri är årets hittills mest recenserade bok. Det beror nog inte bara på den starka debuten för några år sedan med Ett öga rött som renderade författaren såväl Borås Tidnings debutantpris som en dramatisering för scen, flera översättningar och över 100 000 sålda ex. Nej, Montecore är ett textkollage som förutom Khemiris karaktäristiskt förhöjda språk vänder upp och ner på sanning, svenskhet och utanförskap, på författare och karaktärer, och man skulle lätt kunna diskutera boken i timmar.

Khemiris andra roman handlar om författaren Jonas Hassen Khemiri. Han har debuterat med Ett öga rött och kuskar numera runt på uppläsningsturnéer på småbibliotek, beklagar sig över slarviga recensenter och skissar på nästa projekt. Så ramlar det in ett mail från en tunisisk hotellägare. Kadir är en gammal barndomsvän till Jonas försvunna far som nu nosat upp den unge författaren med en plan: de ska tillsammans skriva en biografi över denna storartade far, numera en framgångsrik internationell fotograf.

Men pappan, Abbas kallad (Kadirs förslag för att ”profetera hans framtida omlokalisering till Sverige”), är svårfångad. Vännen från barnhemmet i Tunisien, strandraggaren som förälskar sig och lämnar allt för den långa svenskan och hennes bistra hemland, drömmaren, världens bästa pappa med ett alldeles eget språk, han som anpassar sig, blir husdjursfotograf Krister Holmström, svikaren. Han som bara försvinner. Och så världsfotografen från Kadirs brev, han som dokumenterar världens orättvisor och minglar med Bono och Salman Rushdie.

Det går helt enkelt inte ihop. Samarbetet med den svulstiga Kadir blir en kamp mellan deras olika upplevelser av ”Abbas”. Men också för Jonas själv en uppgörelse med å ena sidan pappan som barndomshjälte, å andra sidan som uppgiven kollaboratör att rikta tonårens hela smärta och besvikelse på.

På så sätt påminner Jonas utveckling om huvudpersonens i Ett öga rött. Tonårsupproret blir ett uppror mot ett Sverige som aldrig släpper in. 1990-talets Sverige med ekonomisk nedgång, ökande och av medierna framlyft främlingsfientlighet, Ny demokrati och Lasermannen. Och precis som hos Halim blir språket markör för detta ställningstagande, för den på en gång självpåtagna och påtvingade blatteidentiteten.

Men i Jonas från början lättlästa svenska (även om Kadir hela tiden beklagar sig) står ett ord ut: ”pappor” i plural istället för singular. Med sådana enkla men genialiska medel fångas hela problematiker i små uttryck, förhöjda genom främmandegörandet. Det handlar aldrig om den genuina Rinkebysvenska kritiker enligt romanen misstolkat Ett öga rött som. Avvikelserna är aldrig slumpmässiga utan ytterst betydelsebärande.

Och även om Kadirs mastiga arabisk-fransk-inspirerade svenska särskilt i början kan kännas lite som tårta på tårta – ett uttryck Kadir symtomatiskt nog uppfattar som positivt – är hans förslag för att skapa dramatik och mening i berättelsen vitala för slutintrycket av lika delar desperat behov och stor humor. För metafiktionen, den gnällige författaren, referenserna och naturligtvis den språkliga underfundighet och träffsäkerhet som gör Khemiri till en av våra mest spännande unga författare, är hysteriskt rolig, på en gång avslöjande och lätt att relatera till. Montecore är en smärtsam och roande berättelse om kampen om tolkningsföreträde, om sanningens och den frånvarandes hopplösa onåbarhet. Och vad tigern egentligen har med saken att göra – ja det får de lärda tvista om.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2006-03-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 20:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1959

17 kommentarer

Har ni tänkt på det här:
Efter "Ett öga rött" var Khemiri klart irriterad över att Halim uppfattades som hans alter ego, och att media presenterade en felaktig bild av honom.
Och vad gör han i Montecore? Skriver in en fiktiv "Jonas" som har väldigt stora likheter med just Halim.
Jag tolkar det som att han har gjort en romanfigur av medie-Jonas, vilket är ett rätt tufft sätt att hantera det på.

Pontus Oregistrerad 2006-03-20 15:25
 

Om man bara en enda gång i någon av alla otaliga recensioner av denna bok, kunde få ett exempel på vari det roliga ligger. Bara ett enda… Annars tror jag nämligen inte på det. Inte efter att ha hört författaren intervjuas och framstå som tämligen pretto och humorbefriad.

Fräknis Oregistrerad 2006-03-26 12:02
 

Nej, Fräknis han är visst kul (i alla fall i bokform) men ja! I intervjuer kan han framstå som ett pretto. Författarroll? Kanske men fokus borde ju ligga på romanen och inte Jonas själv. Blunda och stänga av ljudet på TV:n när och om han dyker upp igen och läs boken innan du uttalar dig!

Knodden83 Oregistrerad 2006-04-10 23:04
 

Oj, 9 i betyg! Skulle på sin höjd få 5 av mig, tyckte den var jobbig att läsa och kändes lite krystad jag.

Gunde Oregistrerad 2006-05-31 16:12
 

Har varit på en föreläsning av Khemiri och kan säga att han är varken pretto el. humorbefriad, utan snarare precis tvärtom. Underbara böcker dessutom, som inte bara är roliga.

E Oregistrerad 2006-06-16 14:06
 

Den E?

A. Oregistrerad 2006-07-06 15:18
 

jonas hassen Khemiri är en underbar sjukt bra författare!

k Oregistrerad 2007-02-18 13:34
 

Det är oväsentligt och minst sagt meningslöst att diskutera om författaren är det ena eller det andra. Det är verket och inte författaren som bör stå i centrum. Och det här verket är ett mästerverk.

A.K. Oregistrerad 2007-06-06 15:25
 

Ett öga Rött var ta mig fan det sämsta jag har läst. Hur i helvete kan man få bli kallad författare när man bara skriver massa skit.
Det hände ingenting i boken, helt ointressant.
Khemiri borde lägga pennan på hyllan och försöka hitta ett yrke han är bra på istället.
Usch!

Jocke med Kniven Oregistrerad 2007-09-19 08:44
 

Ja, "Ett öga rött" var verkligen ingen bra bok.
Funderar ändå på att läsa Montecore och ge Khemiri ännu en chans eftersom en vän vars omdöme jag litar på rekommenderade den starkt. Och trots att Khemiri tycker att Nas är bättre än Jay-z.

Jonatan Oregistrerad 2007-09-23 18:01
 

Tack Jonas! Mästerlig, den bästa bok jag läst pa länge. Varför fick den inte Augustpriset?

Maria Oregistrerad 2007-10-19 11:00
 

Maria, Nas ÄR bättre än jay-z ;)Bra bok förresten!

Håkan Oregistrerad 2008-03-09 23:07
 

Menade förstås Jonathan.

Håkan Oregistrerad 2008-03-09 23:07
 

Jag tyckte Montecore var hemskt bra, upplägget känns unikt och genom att se händelser ur flera personers perspektiv är boken rik, tillåts problematisera kring att växa upp som barn/tonåring, föräldrarelationer, relationer som förälder, romantiska relationer, lögner, otrohet, verklighet, hur det är att leva som "utlänning" i Sverige. Har inte läst Ett öga rött, men ska definitivt göra det. Tycker det är dråpligt att någon i detta forum frågade hur boken är rolig istället för att läsa den ;)

Sara Oregistrerad 2008-05-26 01:48
 

[...] on a park bench with my most recent treas­ure from Deich­man and a bottle of spark­ling min­eral water. Watch­ing the valley below and the [...]

Spring equals… : The Susanne Oregistrerad 2009-05-06 20:27
 

Man kanske inte får säga det här..men prova att lyssna på den inlästa versionen på CD, Rickard Wolff-som Kadir- fängslar genom sin röst och sätt att läsa.
Jag är helt besatt av den här boken/berättelsen, vet inte hur många ggr. jag lyssnat på den, och den fortsätter väcka känslor & tankar.
//Sebbe

Sebbe Oregistrerad 2009-12-09 15:54
 

[...] Andra bokbloggare om ”Montecore – en unik tiger”: Boksidan Pocketblogg Dagens bok  [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?