Recension

: Rut och Knut tittar på kroppen
Rut och Knut tittar på kroppen Mats Wänblad
2003
Rabén & Sjögren
6/10

Bättre än sist vi sågs

Utgiven 2003
ISBN 9129656516
Sidor 45
Illustratör Per Gustavsson, Annie Huldén, Stina Wirsén

Om författaren

Mats Wänblad är född i Stockholm 1964. Författare och översättare. Han har bland annat skrivit delar i serien Så funkar det- och lättlästböckerna om familjen Monstersson.

Sök efter boken

Jag läste en gång en bok om Rut och Knut. Den handlade om när de skulle gräva ut. Två små söta barnarkeologer och rim. Boken gjorde mig arg. Jag recenserade den här och öste galla över att man gjort en söt bok, riktad till barn och så innehåller den fel. Faktafel.

Nu var det ju ingen faktabok, men det känns så otroligt onödigt att rita horn på vikingahjälmarna när vi alla vet att det inte var så. Varför lära ytterligare en generation fel?

Det verkar som om mina böner blivit hörda. Rut och Knut blev kanske ledsna och tog åt sig av kritiken. För nu har de små liven bytt bransch till just faktaboksbranschen. Jag ler. Kan de verkligen presentera fakta? Kan det bli bra? Kan Rut och Knut lära oss något? Deras största egenskap var ju att vara söta och i närheten av texter som är baserade på rim.

Förvånansvärt, ja, det har blivit rätt så bra. Det är ju riktigt roligt att läsa om kroppen, om bacillerna, om blodet. Roligare är Gör-det-själv-avdelningen där man kan koppla det man läst med sin egen kropp och med små experiment. Ytterligare lite roligare är resten. Historiebiten om hur det var att vara sjuk förr i tiden är spännande och kapitlet om hur kroppen låter, pruttar, kurrar, hickar och rapar är också festligt.

Det är en bok fullproppad med ditt och datt. Ibland känns det svårt att hitta en röd tråd mellan kapitlen men jag vet inte om det gör något. Boken kan läsas lite hit och dit. Man behöver inte nödvändigt läsa boken från sida till sida utan man kan hoppa fram och tillbaka.

Rut och Knut har tagit sig i kragen och nu ler jag när jag läser. Inte är jag arg längre. Det är en faktabok, att läsa själv om man går i mellanstadiet, att bläddra i om man är yngre och låta mamma och pappa läsa ur. Bilderna är söta och inte bara "Rut-och-Knutiga" och kanske är det just det jag saknar mest.

Serien heter ju Rut och Knut tittar på …, trots det så är de två barnen inte så vanligt förekommande, de syns på ett par ställen och är inte alls huvudpersonerna i boken. Känns lite märkligt. Kan det vara så att man har använt sig av Rut och Knut för att de redan är kändisar i barnboksvärlden?

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2003-08-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 23:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #858

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?