Utgiven | 2003 |
---|---|
ISBN | 9170010269 |
Slå upp ett glas absint. Stirra ned i det gröna skimmret en stund innan du låter det lysa upp strupen. Blunda. När du åter öppnar ögonen föds du på nytt under en ovädersnatt i det tidiga artonhundratalets Tyskland, i ett glädjehus i Köningsberg.
Din kropp är gravt vanställd; huvudet för stort, kroppen för liten och armarna endast grenliknande stumpar. Missbildningar täcker hela din uppenbarelse med undantag från din manslem. Ansiktet är fårat, ögonen grumliga, näsan bara en hålighet och munnen en avgrund. Du saknar hörselgångar men uppfattar världen ändå, klart och tydligt känner du människors innersta önskningar och begär, hemligheter och drömmar. Det är din gåva, din förbannelse, ditt vapen i kampen mot döden som ständigt tycks vilja radera ut dig, som en livets felstavning.
Du är Hercule Barfuss.
Välkommen.
Carl-Johan Vallgrens berättelse slank ned i mina händer som av en slump, överrumplade mitt läströtta huvud och slet mig med på en färgstark resa in i en romantisk akvarell. Genom ett myller av sidoberättelser, fantasifulla historieskildringar och skrönor färdades jag tillsammans med det missbildade "monstret" Hercule på en sorglig kärleksstig genom ett Europa på väg in i den nya tiden.
Tillsammans kämpade vi för en dräglig tillvaro, begrät livets hårdhet och människors mörka inre som hela tiden knäppte oss på det som skulle föreställa en näsa. Bland Swedenborgianer, Venetianska masker och varietésällskap jagades vi av Inkvisitionen, spärrades in på dårhus och straffades för vår existens. Men vi skulle aldrig ge upp, vi kunde inte ge upp ty någonstans därute fanns hon. Ledstjärnan i vårt liv, orsaken till att fortsätta finnas till, flickan som föddes samma natt som vi. Det renaste och vackraste på jorden; glädjeflickan Henriette Vogel. Den enda som kunde älska ett monster. Hon som gör Den vidunderliga kärlekens historia till ett äventyr.
Vallgren blåser i den stora känslobasunen då han berättar sin historia om den tankeläsande dvärgen Barfuss levnadsöden som pendlar mellan hopp och bottenlös förtvivlan. Kastar sig av och an bland brinnande begär, avgrundsdjupt hat, och blint låter sig föras av den stora kärlekens kraft. Men de sorgliga toner som han spelar klingar aldrig falskt, istället bildar de en vindlande melodi som leker sig fram som en gnista i mörkret, spännande som nymodigheten, elektricitet i en Leidenflaska.
En fantastiskt fantasifull skröna om kärlek mot alla odds och dess obarmhärtighet, som med sin lekfullhet och mångfald, trots sitt sorgliga mörker, gör mig glad.
Det är bara att lägga undan monokel och hatt och börja läsa, mina damer och dvärgar.
Publicerad: 2003-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 23:50
11 kommentarer
absint? så strindianskt…
#
Väldigt elegant skrivet och en livfull och passionerad presentation av bokens innehåll. Ni i redaktionen borde hitta en plats åt grabben, då skulle ni få en välbehövlig stjärnskribent.
#
Mycket bra skriven och hoppas på många fler recensioner i framtiden!
#
Underhållande läsning. Recensionen alltså.
#
har inhandlat den idag. Ska bli spännande. Har väntat rätt länge.
#
Bra bok, lite kort dock. Det känns som att man bara hastar förbi alla swedenborgianer, varietésällskap osv. Skönt språk, riktigt romantiskt.
#
Läser boken just nu och den är väldigt underhållande. Klarar till och med av att komma in i den på tunnelbanan mellan hem och jobb. Men – Är den inte väldigt "inspirerad" av Patrick Suskinds "Parfymen"?? I princip samma story och framförallt likadan burlesk berättarstil.. Jag har inget direkt emot det, lyssnar både på Smiths och Håkan Hellström, men är det ingen annan som känner samma sak?
#
den stora skillnaden är väl att "parfymen" är välskriven och nyskapande, medan "den vidunderliga…" mest liknar recensionen.
#
Oi dagens bok!!! Jag vill oxå skriva prettorecensioner, hur gör man för att få va med???
#
Underhållande recension som i sin til påminner väldgigt mycket om boken. Hade jag inte redan läst boken skulle jag gjort det efter den här recensionen
#
Fantastisk bok som jag kommer att bära med mig i mitt hjärta länge.
#
Kommentera eller pinga (trackback).