Recension

: War or health?
War or health? Ilkka Taipale
2001
Zed books
7/10

Fet lunta om krigets konsekvenser

Utgiven 2001
ISBN 1856499510
Sidor 652
Språk Engelska

Om författaren

Ilkka Taipale är läkare och grundare av finska ”Physicians for Social Responsibility”. Han sitter för närvarande som ledamot i det finska parlamentet.

Sök efter boken

Krig. Inte så bra för hälsan. Överraskad? Inte?

Men går vi för ett ögonblick bortom det uppenbara så finns det väldigt många olika sätt som krig och krigföring påverkar ett samhälles folkhälsa. Vi har självklart de uppenbara problemen – att vapen skadar människor – men det finns också en lång rad mer indirekta problem, som att krig och rustningar tar resurser som annars kunde ha använts för att förbättra folkhälsan.

I den här luntan har vi inte bara en antologi, utan Antologin med stort a, på temat. Den består av 65 (!) uppsatser som på något sätt berör temat, av ungefär lika många olika författare. Det är ett imponerande verk som Taipale har satt ihop.

Här finns allt från kärnvapenkrig till Irakkriget, allt från post-traumatiska stressyndrom till kvinnor som offer i krig, allt från Geneve-konventionerna till olika lokala konflikter som i Mocambique eller Kosovo. Och här finns också mycket om hur olika organisationer, inte minst av läkare och annan medicinsk personal, har arbetat mot krig – t.ex. i organisationer som Röda Korset eller Läkare utan gränser.

Naturligtvis blir det då också omöjligt att i en kort recension sammanfatta alla de olika 65 uppsatserna. Vissa kanske man hade klarat sig utan, andra är lysande och lyckas på ett fåtal sidor sammanfatta oerhört mycket av problemet.

Att särskilt många privatpersoner skulle orka sig igenom de dryga (och mycket kompakta) 600 sidorna vågar man väl inte riktigt sätta en peng på. Så jag nöjer mig med att hoppas att den här boken får stor spridning, både inom medicinska utbildningar men också inom andra ämnen som statsvetenskap eller freds- och konfliktforskning – samt inte minst inom ”försvars”-makter och krigsministerier runt om i världen. Den lär ju behövas där!

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-08-10 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 14:18

Kategori: Recension | Recension: #831

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?