Gästrecension

: Pappa Pralin
Pappa Pralin Anna Jörgensdotter
2002
Albert Bonniers förlag
8/10

Kärlek och frihet som i en liten ask, eller?

Utgiven 2002
ISBN 9100576107

Om författaren

Anna Jörgensdotter är född 1973 i Sandviken. Hon arbetar som frilansskribent och har också uppträtt som livepoet i flera år. Våren 2002 debuterade hon med romanen Pappa Pralin. Sedan dess har hon bland annat gett ut diktsamlingarna Homecomingqueen (2004) och Sånger från hjärtats bakgård (2009) och romanerna Änglarnas syster (2005), Bergets döttrar (2009), Drömmen om Ester (2015) och Solidärer (2017).

Gästinformation

Mi Lodell är 31 år, nybliven mamma till Alma 4 månader, annars lärare och kulturvetare, bor på Söder. Gillar: soliga dagar i skuggan, äta pannkakor och att läsa pocketböcker med fina omslag och lagom stor text. Ogillar: Bush, fästingar och leverkorv.

Sök efter boken

Det här är en bok som biter sig fast, som gör en beroende av de uttänkta meningarna med sin säkra rytm och sina precisa formuleringar och oväntade ordsammansättningar. Man skuttar upp och ner i läsfåtöljen och utbrister:

– Ja så där är det! Så där känns det att älska någon och ha allting i livet inom räckhåll och att det mesta flyter på och samtidigt ändå vara så liten och rädd för att allting ska kantra och att någon plötsligt ska ge sig av.

Andrea och Casper möts på psykkliniken; två vackra känsliga unga konstnärssjälar. Boken rör sig i de kretsarna: musik, färg, katter, folkhögskolor, festivaler m.m. Lite klyschigt kanske, men det sväljer man trots allt, tack vare det ovanliga språket.

Deras kärlekshistoria är bitterljuv; från början så skör men självklar och så småningom uppäten av de ständiga frågorna och osäkerhetenÂ…

Förutom kärlekshistorien är boken också ett slags utvecklingsroman.

Andreas trevande steg engagerar och berör. Hur ser världen egentligen ut genom tjocka, skarpa kajalögon? Hur hittar man hem? Hur vågar man leva utan Imovane och ätstörningar? Hur låter man bli att ringa den man älskar som inte vill bli nådd?

Och hur är det egentligen med alla minnen, med Carl, Andreas pappa och Maddalena? Vad hände i Italien?

Pappa Pralin är Anna Jörgensdotters debutroman. Läs den!

Mi Lodell

Publicerad: 2003-07-05 00:00 / Uppdaterad: 2003-07-05 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #790

8 kommentarer

.

.. Oregistrerad 2003-07-05 23:42
 

Tyckte inte den var speciellt läsvärd.

Sebastian Oregistrerad 2003-07-06 22:32
 

Jag är helt överens med Mi, detta är verkligen en bok som berör och engagerar. Helt klart en av de bästa böckerna jag läst på väldigt länge!

Annika Oregistrerad 2003-08-15 17:27
 

aow, den är bäst ju.
berör enda in i det djupaste.

emily Oregistrerad 2004-09-14 10:39
 

jag har läst den sex ggr tror jag. var nästan tårögd när jag var tvungen att slänga den eftersom den saknade både framochbaksida, måste köpa ett nytt exemplar!

jessica Oregistrerad 2005-09-13 09:52
 

Det här är en av de bästa böcker jag läst. Lånade ut den till en kompis och längtar till jag får tillbaka den så jag kan läsa den igen. Den berörde verkligen mig på alla sätt och vis!

soofia Oregistrerad 2005-11-26 00:49
 

Sjukt besviken. Klyschig – absolut. Inte alls ovanligt språk.

Erika Oregistrerad 2009-09-03 20:01
 

Hade fördom innan om unga moderna författare, men har haft boken i hyllan ett par år tror jag, och så bestämde jag mig för att pröva den. Jag är 56 år. måste säga att jag följde historien med spänning hela tiden, så är det, livet, eller kan vara. Det känns äkta och trots, kanske FÖR, att det är ett upprepat beteende hos huvudpersonen och saker och ting kommer tillbaka om och om igen, men blir aldrig trist. Mycket läsvärd, hoppas unga läser den.

Tommy Andersson Oregistrerad 2011-07-14 18:42
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?