Recension

: Linda och Louise
Linda och Louise Ami Lönnroth
2003
Wahlström & Widstrand
3/10

Karaktärerna är Lönnroths egna försöksdjur

Utgiven 2003
ISBN 9146201726
Sidor 311

Om författaren

Ami Lönnroth är frilansjournalist och författare. Hon arbetade i tio år som journalist på Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning och i 25 år på Svenska Dagbladet. Hon var Sveriges första kvinnliga gästprofessor i journalistik och är idag ordförande för FOJO (Institutet för fortbildning av journalister). Hon har tidigare utgivit bl.a. ”Maskrosbarnen” (1987), ”Maskrosbarn, barnen som klarar sig mot alla odds” (1990).

Sök efter boken

Linda och Louise är en roman om en dotter och en mamma. De har en underbar mor-dotterrelation, skrattar åt samma saker, blir upprörda av samma orättvisor och talar förtroligt med varandra.

Nej, men vad säger jag?

Naturligtvis är det raka motsatsen, eftersom det här är en svensk relationsroman. Dottern Linda och modern Louise har en ganska ansträngd relation. Linda är fredsaktivist och djupandas för världsfreden medan Louise istället är en rationell vetenskapskvinna som inte tror på Lindas flum och ryser vid blotta tanken på andlighet.

Boken är uppdelad i två delar. Den första delen utspelar sig under kärnvapenupprustningen på 80-talet. Linda är i fyrtioårsåldern och djupandas som bäst medan Louise är omkring de sextio och nypensionerad. I den andra delen har historien flyttats fram till vår omedelbara historia, med göteborgskravallerna och 11 september-händelserna som final.

Lönnroth försöker knyta de personliga utvecklingarna och förvecklingarna i en vanlig svensk familj till händelser i världen. Antagligen för att visa hur världssituationen påverkar även på individplanet. Men de förvecklingar som uppstår känns ofta planterade. Sammanträffanden som är lite för otroliga. Det gör att karaktärerna inte är trovärdiga, utan istället framstår som Lönnroths egna försöksdjur som hon med den psykologiska sprutan sticker än här, än där.

Ty, här återfinns alla svenssonproblem på drygt trehundra sidor. Det är skilsmässa, syskon som aldrig förstått varandra egentligen, struliga karlar, smygande alkoholism, psykisk sjukdom, en kuvad hustru som skäms och anklagar sig själv, revolterande söner, en terapeut som bollar tillbaka alla frågor, ensamstående mammor, kvinnor som fått nog, drömmar som visar sig vara sanna, priset som karriärkvinnan får betala, en egoistisk älskare, cancerdöd, den äkta kärleken och naturligtvis en homo. Som förskjuts av fadern. Såklart.

Om du är en kvinna i fyrtioårsåldern, har problem med relationen till din mamma eller känner igen dig i någon av de ovanstående ingredienserna kan det här möjligen vara en bok för dig att plöja medan du lite halvhjärtat rensar runt dina rhododendron. Alla andra tar förslagsvis fram kratta och spade och ger rabatten en rejäl omgång istället.

Trevlig midsommar!

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2003-06-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-31 09:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #750

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?