Recension

: Det ofullkomliga djuret
Det ofullkomliga djuret Göran Burenhult
2002
Natur och Kultur
7/10

Länge leve stenåldern!

Utgiven 2002
ISBN 9127097366

Om författaren

Göran Burenhult är professor i arkeologi och verksam vid Högskolan på Gotland.

Sök efter boken

Vår västerländska livsstil är förödande på många sätt. Både för vår miljö och för oss själva. Vi blir allt mer stillasittande och fetare i takt med att vår matkultur försämras. Västerländska hjärtan och blodkärl mår på grund av detta för det mesta riktigt dåligt. Vad göra?

Göran Burenhult har svaren, vi skall lära av historien eller närmare bestämt av förhistorien. Vi måste gå till botten med vad vi människor egentligen är för några varelser. Vad vi är anpassade för och hur vi är byggda. Ett evolutionärt perspektiv således där djuret i oss måste accepteras och lyftas fram.

Under den största delen av människans historia har man levt som samlare och jägare vilket innebar ett helt annat livsmönster än när vissa grupper blev mer bofasta och började bruka jorden. Det var också då som de problem som vi i dag har över oss började. Kosthållningen lades om och för människan främmande livsmedel som säd och mjölkprodukter introducerades. Det är vi inte byggda för och därför orsakar det problem för våra kroppar. Att vi idag dessutom konsumerar allt för mycket av både socker och salt gör inte saken bättre.

Burenhult förespråkar naturligtvis inte en återgång till stenåldersstadiet men genom att lära av vad forskare konstaterat att man åt på den tiden kan man radikalt förbättra sin egen livssituation och kanske slippa några av de så kallade välfärdssjukdomar som är så vanliga i vår region. Studier av mer traditionella samhällen i exempelvis Stilla havsregionen visar att den kost som de där lever av och som är jämförbar med vad människan åt på stenåldern inte alls orsakar dessa sjukdomar.

Burenhult är en god berättare och det hela presenteras på ett lättillgängligt och övertygande sätt. Det låter helt enkelt trovärdigt och man får sig helt klart en tankeställare. Kanske är det dags att se över sitt eget hus!

Det är intressant att också arkeologin kan bidra med kunskap om dagsaktuella samhällsfrågor. Arkeologi kan alltså vara lika med hälsa. Frågan är bara hur stor genomslagskraft dessa fakta kommer att få. Det är ett budskap som inte är helt okontroversiellt med tanke på vår egen och våra grannländers starka jordbrukstraditioner men en av Burenhults förtjänster är att han inte är speciellt rädd för att sticka ut hakan.

Per Warmark

Publicerad: 2003-06-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 16:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #735

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?