Recension

: War With The Newts
War With The Newts Karel Capek
1999
Catbird Press
10/10

Satir när den är som bäst

Utgiven 1999
ISBN 0945774109
Orginaltitel Válka s mloky
Översättare Ewald Osers
Först utgiven 1936
Språk Engelska

Om författaren

Karel Čapek (1890 – 1938) var bland annat satiriker och politiskt engagerad filosof, han var journalist och redaktör, teaterchef och producent, reseskribent, en produktiv romanförfattare och en framgångsrik pjäsförfattare. Han brukar kallas för den bästa tjeckoslovakiske författaren under 1900-talets första hälft.

The Karel Capek website – Omfattande sidbygge om Capek.

Sök efter boken

Kapten J. van Toch befinner sig på ön Tana Masa, strax väster om Sumatra, där han får höra talas om vad infödingarna kallar Devil Bay, de tror att det lever djävlar på sjöbotten där och vägrar att bege sig dit. Kapten van Toch som inte tror på djävlar och sådant trams åker dit och skickar ner sina singalesiska pärlfiskare, dessa kommer dock strax upp, de hävdar att tusentals små svarta djävlar sitter på havsbottnen och glor på dem och vägrar att bege sig ner i vattnet igen.

Kapten van Toch, som vägrar tro att det skulle finnas något sådant som djävlar, beger sig dit igen redan senare samma kväll och sätter sig på stranden. I mörkret kommer så en massa varelser upp ur vattnet, varelser som går på bakbenen, har svansar och är ungefär lika stora som tioåriga barn, de visar sig vara en form av intelligenta vattenödlor som bara finns just här eftersom de tenderar att bli uppätna av hajar. Med sig har de ostron som kaptenen lyckas få dem att överlämna till honom och han visar hur man öppnar dem med en kniv och låter dem sedan slicka ur skalet. Tids nog ger han dem knivar och harpuner så att de kan försvara sig mot hajarna och det visar sig att de lär sig mycket snabbt och eftersom de nu kan försvara sig mot hajarna så ökar de i antal i våldsam takt.

Det är upptakten till War With The Newts, som skulle kunna kallas en dystopisk framtidsskildring, men mest av allt är en briljant satir där författaren driver med bland annat kommunism, Hollywood, vetenskap, kapitalism, journalism, militarism och fascism, den är också färgad av den tid i vilken den tillkommit. Capek har inspirerat författare som Orwell och Vonnegut och man kan undra om inte tv-serien V hämtat viss inspiration från den här boken.

War With The Newts är en fascinerande och originell läsupplevelse och har alla egenskaper som krävs av en klassiker; välskriven, underhållande, smart, originell etc. Därför förvånar det mig att den inte lyckats bli mer av allmängods. Den är en klassiker man skulle kunna jämföra med Animal Farm, Brave New World eller Gulliver's Travels (jo, för den har helt klart drag av saga också).

En del kanske tycker att handlingen verkar löjlig, det kan jag för det första dementera att den är och för det andra återigen understryka att det är en satir, en satir med många undertexter. Även om mitt omdöme om den här boken är subjektiv så har jag svårt att tänka mig att man kan annat än älska den här boken, den är ett komplett mästerverk som har allt man någonsin kan önska av en bok och mer därtill. Jag för min del skall se till att skaffa mig en komplett samling med böcker av Capek och vill å det bestämdaste rekommendera er att köpa den här boken så snart ni kan, den kommer att hamna på er tio-i-topp lista över de bästa böcker ni någonsin läst, jag lovar.

Martin Eriksson

Publicerad: 2002-06-30 00:00 / Uppdaterad: 2010-12-31 20:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #600

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?