Recension

: Tills hjärtat brister
Tills hjärtat brister Gretta Curran Browne
2002
Forum
1/10

Och tålamodet brast!

Utgiven 2002
ISBN 9137117637
Översättare Ingela Bergdahl
Först utgiven 1999

Om författaren

Gretta Curran Browne är uppvuxen i Dublin. Hon har skrivit två romaner tidigare: ”Fire on the Hill” och ”Tread Softly on My Dreams – Robert Emmet’s Story”. Hon är gift, har två barn och förlaget menar att hon skriver sina böcker om nätterna. Gretta Curran Browne har studerat drama i London.

Sök efter boken

Jag läste Harlequin-romaner på löpande band när jag började högstadiet. De var tunna och gick därmed fort att ta sig igenom, dessutom visste jag exakt vad som väntade mig när jag öppnade en sådan bok. Alla var skrivna utefter samma mall och att det var lycklig kärlek som stod i centrum var självklart.

Tills hjärtat brister kan utan omsvep kallas för en Harlequin-roman, förutom att Harlequin-romanens förtjänster har lämnats åt sitt öde. Den här boken är på intet sätt kort, den har inte en enkel handling och sexscenerna är frigida.

Handlingen är uppdelad i tre delar. Vi möter en sextonårig flicka i ett ockuperat Paris under andra världskriget, en artonårig servitris i London på sextiotalet och en ung förläggare i London på nittiotalet. Dessa är tre generationer visar sig vara tätt sammanlänkade och handlingen pendlar mellan generationerna för att tillslut utmynna i den unge förläggarens hämnd på den man som dödat hans mor.

Boken är moraliserande och hetronormativ. Berättelsen befäster de traditionella könsrollerna och citat som: ”Hans kropp var hård och stark, hennes var mjuk och smidig”, är endast komiska inslag i en genomgående traditionalism. Att en sjuksköterska kan vara världsvan är anmärkningsvärt och att hon dessutom inte vill sluta arbeta för att hon gift sig med en miljardär är förundrande.

Den här boken har mycket få kvalitéer men den fungerar bra som högläsning på förfester. Tillfällen för raljerande skratt utlovas.

Åsa Pettersson

Publicerad: 2002-03-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 12:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #489

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?