Pennor, en självklarhet! Pennor bara finns ju. En slags förlängning av våra tankar och vår hand.
Min relation till pennor är, att det är något som dras till mig. Jag hittar ständigt pennor i mina fickor och i mina väskor. Vet inte varifrån dom kommer. Jag placerar ut dom här och var i hemmet i små glasburkar. Jag hörde talas om en dam som arbetar på en stor nyhetsredaktion. Hon har samma problem. Pennorna kommer till henne. Hon har dock funnit på en annan lösning. Ungefär varannan månad lämnar hon in 30-40 pennor på sin redaktion. Där de sedan sprids för vinden och så småningom finner ett nytt hem kan man tänka.
Men för vissa människor är pennor något mer, något man kan samla på, eller skriva böcker om. Ingemar Lundkvist har, för att använda en sliten vits, givit pennan ett ansikte. Kulspetspennans historia är till exempel en riktig thriller med stulna patent, och uppfinnare som slet sitt hår i förtvivlan innan man fått fram den produkt som vi använder med en sådan självklarhet idag. Att de en gång var en exklusiv nyhet framgår av ett cirkulär som Kungliga Generalpoststyrelsen skickade ut i november 1946: ”Pennorna kunna lämpligen kvitteras på samma sätt som för närvarande sker beträffande kassavalvsnycklar”.
Reservoarpennan är ju annars det skrivredskap som är mest exklusivt och lite konstigt känns det att den princip som pennan arbetar efter heter ”den kontrollerade läckans princip”.
Årsförbrukningen av världens mest använda penna, blyertspennan, som för övrigt inte har något alls med bly att göra, är 10 miljarder pennor. Det man, för att använda ännu en sliten vits, inte vet om pennor efter att ha läst denna bok, är inte värt att veta. Men det är är inte bara en bok över pennans historia. Den innehåller också intervjuer med kända pennanvändare samt ett kapitel om hur man underhåller och reparerar sina pennor. Och allt är skrivet på ett mycket underhållande och väliniterat sätt. Man känner att detta är en författare som verkligen älskar sitt ämne. Boken är rikt illustrerad med vältagna bilder på pennor av alla möjliga och omöjliga modeller.
Enda problemet men denna bok är väl att man efter läsningen av den kommer att bli en trägen gäst på närmsta pappershandel och att man får en ny oväntad minuspost i sin hushållsbudget.
Publicerad: 2002-02-20 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-17 01:00
En kommentar
Vilken härlig bok! Fynd på antikvariat i förrgår. Mycket välskriven, fina bilder. Som gjord att återkomma til, gång på gång. Tänk om jag vetat tidigare att den fanns.
#
Kommentera eller pinga (trackback).