Recension

: De dansande Wu Li-mästarna
De dansande Wu Li-mästarna Gary Zukav
1996
Natur och Kultur
7/10

Kvantfysik är märkligare än science fiction

Utgiven 1996
ISBN 9127059731
Orginaltitel The Dancing Wu Li Masters
Översättare Carl G Liungman
Först utgiven 1979

Om författaren

Gary Zukav är utbildad vid Harvard. 1979 fick han American Book Award för ”De Dansande Wu Li-Mästarna”. Han är en av de vitalaste forskarna inom New Age-rörelsen.

Sök efter boken

I baksidetexten står det att De dansande Wu Li-mästarna är kvantmekanik så att alla förstår den, det insinueras att det är en bok i fysik för humanister.

Själv sitter jag som en fågelholk från första till sista sidan, tidvis orsakat av fascination men mestadels genererat av total förvirring. Troligtvis får jag skylla mig själv när jag envisas med att läsa på tunnelbanan, kvantmekanik kräver en högre grad av koncentration, något som är svårt att uppbåda på tunnelbanan.

I inledningen skriver också Zukav:

Var snäll mot dig själv när du läser. Denna bok innehåller många rikhaltiga och mångfasetterade historier som alla är laddade av information och plötsliga (roliga?) kast. Du kan inte tillgodogöra dig allt på en gång, lika lite som du kan lära dig allt som berättas i Krig och fred, Brott och straff och Samhällets olycksbarn på en gång. Jag föreslår att du läser denna bok för nöjes skull och inte för att lära dig vad som står i den.

Det var snällt gjort, det får mig att känna mig mindre korkad på grund av det faktum att jag endast ytterst fragmentariskt hänger med i bokens resonemang.

Frågan är om det finns ett språk, eller en form för att beskriva kvantmekaniken på ett sätt som alla kan förstå. Jag tror inte det. Man behöver nog en viss förförståelse, kanske borde man vara bevandrad i den newtonska fysiken innan man ger sig på kvantmekaniken, kanske krävs en viss typ av läggning, kanske krävs det ett geni för att förstå allt.

Kanske illustrerar den store ungerske matematikern John von Neumann det bra i en anekdot som återges i boken. John von Neumann har precis förklarat karakteristikmetoden för en fysiker, som villigt erkänner att han inte begriper denna, "Unge man", svarar von Neumann, "i matematiken begriper man inte saker och ting: man vänjer sig vid dem."

Troligtvis kommer jag att bläddra i denna bok igen, förhoppningsvis kommer detta att resultera i en högre grad av förståelse, de fragment som fastnat redan nu gömmer information som onekligen fascinerar.

Hur stor är en atom? Zukav hävdar att om du tar en tennisboll och förstorar den så att den blir lika stor som Jorden så kommer varje atom i tennisbollen att bli lika stor som en vindruva. Hur stora är elementarpartiklarna? Om du förstorar en atom så att den blir lika stor som ett fjortonvåningshus så kommer atomkärnan (neutroner och protoner) att bli lika stor som ett sandkorn och elektronerna lika stora som dammpartiklar.

Vad betyder egentligen Einsteins formel E=mc2? Den energi som finns i en bit materia är lika med materiens massa multiplicerad med ljushastigheten (300.000 km/sek) kvadrerad.

Ett tips är att om du inte kan se någonting fascinerande i dessa axplock så är troligtvis denna bok ingenting för dig.

Redan de gamla grekerna hade funderingar kring atomer och fysik är också i många avseenden likt filosofin i sina frågeställningar, är du fascinerad av filosofi så kommer du troligtvis att kunna finna denna bok intressant, gissningsvis kommer du dock att finna det svårare att ta in kvantmekaniken.

Det här kan vara en bok att återkomma till, förhoppningsvis kan man ta in mer och mer för varje varv man läser den, det första varvet ger en vis förförståelse som möjliggör en förståelse för ytterligare fragment nästa varv man läser den, så att man för varje varv man läser boken får en klarare och klarare bild av kvantmekaniken.

Å andra sidan kanske du har en läggning för det här och kan ta in större delen av dess innehåll redan första gången du läser den, vem vet, så blev det dock inte för mig i alla fall.

Martin Eriksson

Publicerad: 2002-02-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-15 11:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #479

3 kommentarer

Ett boktips för alla ni andra som inte heller förstår.
"Svindlande perspektiv" av Sven Öhman (ISBN 91-46-16273-9)

Jonten Oregistrerad 2008-03-30 20:12
 

Hedra Silferhjelm? Alexander,,, -Auktionshallen Gävle Gasklockorna alldeles intill….

anne Oregistrerad 2011-05-07 17:55
 

[...] sök kan hjälpa till med frågan. Böcker som  De Dansande Wu Li mästarna av Gary Zukav eller En kortfattad historik över nästan allting av Bill Bryson, ger friska svar. [...]

I huvudet på en Babs. « Barbros Foto Blogg Oregistrerad 2011-12-28 16:00
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?