Recension

: Foucaults pendel
Foucaults pendel Umberto Eco
2001
Brombergs
8/10

Den stora konspirationen avslöjad

Utgiven 2001
ISBN 9176088774
Sidor 650
Orginaltitel Il pendolo di Foucault
Översättare Eva Alexanderson

Om författaren

Umberto Eco föddes i Alessandria i Italien 1932. Han är professor i semiologi vid universitetet i Bologna. Utöver att han är en mycket framgångsrik författare, med titlar som Rosens namn och Foucaults pendel, är han också en internationellt efterfrågad vetenskapsman.

Umberto Eco – Officiell hemsida.

Sök efter boken

Varför ser världen ut som den gör? Verkar det inte ligga något av en konspiration bakom hela vår världsordning? Det är ungefär så enkelt som det hela börjar för Casaubon och hans kamrater Jacopo Belbo och Diotallevi.

En konspiration. En enda, stor Plan för hur världen ska styras. Och det är ingen liten konspiration vi talar om. Nej, det är en Plan som har lagts upp för åtskilliga hundra år sen. Men vem ligger bakom alltihop? Och varför? Utifrån olika historiska fakta väver de tre kamraterna ihop hur Planen skulle ha kunnat gå till.

Bakom Planen ligger alltså tempelriddarna. Den påläste vet kanske att denna kristna orden försvann från världshistorien under 1300-talet, utrotade av diverse världsliga konungar som inte tålde konkurrensen som de utgjorde. Och det är precis vad de vill få dig att tro. Egentligen levde de vidare i hemlighet, och fortsätter än idag med att försöka fullfölja Planen. Problemet är bara att en rad olycksaliga händelser ledde till att Planen inte kunde fullföljas som det var tänkt. Därför famlar nu ett antal olika tempelriddarloger runt i mörkret, i jakt på varandra, för att försöka hinna klart, i tid för…

Men, det vet de ju alla tre, det är ju bara en tankelek. Det är en världsbild som de tre fantiserar ihop, med god hjälp av olika historiska fakta och en rad knasbollar som besöker förlaget där de tre arbetar. Det är en tankelek. Ända tills Belbo försvinner under mystiska omständigheter…

Umberto Eco väver i Foucaults pendel ihop en närmast otrolig konspirationsteori om varför världen ser ut som den gör. Här blandas mystik och religion med ”vetenskap” och historiska fakta i en salig blandning. Det kanske mest skrämmande är att man efter ett tag inte längre vet varken in eller ut. Finns det någon sanning i det som sägs? Har några av de historiska fakta som tas upp en verklig förankring? Exakt var upplöses i så fall den historiska verkligheten, och dikten tar över?

Det är utan tvekan en krävande bok. Eco bollar med kunskaper på de mest skilda områden, och ibland är det helt klart svårt att hänga med i hur alltihop är tänkt att hänga ihop. Att vara väl påläst inom historia (fr.a. religionshistoria), filosofi, mysticism med flera områden skulle säkerligen underlätta läsningen avsevärt. Framförallt är det en bok som är svår att komma in i för en lekman som undertecknad, men har man väl lyckats börja ordentligt så blir det lättare. Till viss del är det kanske tanken – det är väl trots allt inte för inte som ”konspirationen” ska ha lyckats överleva under så lång tid. Men samtidigt så känns det som om Eco tar sig lite vatten över huvudet i vissa fall, och boken skulle kanske ha tjänat på att koncentreras och kortas en del.

Längden till trots får Eco ett mycket bra betyg; han kan verkligen konsten att få det att låta trovärdigt. Och… tänk om det skulle vara sant?

PS. Baksidestexten tillhör nog de sämsta jag någonsin läst, om man försöker få en läsare intresserad av innehållet. Skippa den.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2002-01-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-14 11:23

Kategori: Recension | Recension: #457

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?