Recension

: Livet skriver kapitel
Livet skriver kapitel Gerda Antti
2001
Albert Bonniers förlag
8/10

Svårare behöver det kanske inte vara, livet?!

Utgiven 2001
ISBN 910577111

Om författaren

© 2011 Fotograf Anna-Lena Ahlström +46-709-797817
Foto: Anna-Lena Ahlström

Gerda Antti är född 1929 i Övertorneå i Norrbotten. 1950 flyttade hon till Stockholm och gifte sig med författaren Walter Ljungquist, och är idag bosatt i Östergötland. Genombrottet kom 1977 med novellsamlingen Inte värre än vanligt, för vilken hon mottog SvD:s litteraturpris. Gerda Antti har även varit engagerad i Centerpartiet och haft uppdrag som kommunalpolitiker, landstingspolitiker och nämndeman i länsrätten.

Sök efter boken

Jag känner igen mig. Från första stund känner jag igen det vemodiga i att ens by på landet avfolkas eller i alla fall inte mer bebos av alla de som bodde där och gav mig saft när jag var liten. I min by har det flyttat in nya människor så husen står ju inte tomma, men vemodigt känns det att David inte bor uppför backen längre och att inte heller farfar finns mer gör att jag inte har någon att fråga om hur den och den är släkt eller vem som byggde huset vid skogen.

I Gerda Anttis nya bok finns hela landsbygdskänslan samlad. Det är en kvinna i sina bästa år som berättar. Hon berättar om sitt liv, om sina funderingar och om hur allt blev. Vardagsbekymren avhandlas lika väl som glädjeämnena och sorgerna, stora som små. Veras son har en verkstad och hennes man är bonde. Grannen Hasse är frånskild och de flesta husen i byn är nu mest sommarställen. Hundarna är en välsignelse och arbetet som sjuksköterska är bra. Det finns så mycket att fundera över när man har så stor erfarenhet av livet att det nästan är stört omöjligt att låta bli att tänka på det.

Jag fängslas av språket. Det är inte direkt talspråk men det är något som påminner mig om talspråket hemma. Gerda Antti skriver ner en människas funderingar och därmed får hela boken något som kan liknas vid en dagboksform. Det känns som att läsa någons privata anteckningar men också som ett förtroende. Språket är så hemtamt för mig som har växt upp i en liknande bondemiljö och jag associerar det till ett vardags språk i skrift, lite som talspråk men med mer känsla och mer förtrolighet.

Livet skriver kapitel är en långsam bok. Den tar lite längre tid att läsa i och med att språket kräver mer koncentration. Dessutom hetsar den inte fram i handlingen heller. Eftertänksamt går den framåt och säger på så sätt mer än de flesta böcker jag läst på länge. Jag är sedan gammalt betagen av finlandssvenska författare, främst kvinnliga. Jag tycker oftast att de använder svenskan på ett mjukare och mer poetiskt sätt än vad rikssvenska författare ofta gör. Jag finner något av denna mjukhet även hos Gerda Antti. Hon är visserligen inte alls finlandssvensk men som född i Övertorneå behärskar hon säkert Tornedalsfinska och det kanske har sin del i saken.

Jag saknar ofta realistiska inblickar i nutida kvinnors liv. Är man över tjugofem så skall man i alla fall inte skriva om det, verkar vara nutidens devis. I den här boken finns en ärlighet och ett lugn. Här tillåts även kvinnor att åldras, problemen som åldrandet för med sig behandlas med den sorg och ängslan som dessa kräver men det finns ingen åldershysteri, inte en antirynkkräm i sikte.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2001-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 15:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #408

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?