Gästrecension

: Dumskallarnas sammansvärjning
Dumskallarnas sammansvärjning John Kennedy Toole
1982
AWE/Gebers
10/10

Komediernas kung

Utgiven 1982
ISBN 0802130208
Orginaltitel A Confederacy of Dunces
Översättare Einar Heckscher

Om författaren

Förläggarna var mycket kallsinniga när den unge författaren John Kennedy Toole kom med sitt manus. Han fick det helt enkelt inte antaget någonstans! Han blev deprimerad av alla avslag och över att ingen förstod att uppskatta den bok han skrivit och till slut begick han självmord, endast 32 år gammal. Hans mor lyckades hitta ett förlag. Den höjdes till skyarna av kritikerkåren och författaren fick postumt Pulitzerpriset för 1980 års främsta amerikanska roman.

Gästinformation

Janne "Jammirammi" Ramstedt. Gillar sport (framför teven), gillar att odla fram jättelika pumpor, leker med sin familj (bakar gärna pinnbröd), har skrivit radioteater med skiftande framgång, och även snickrat musiktexter. Har spelat mot J-O Waldner i pingis (längesedan). Ideologi: pacifist, humanist, avskaffa monarkin. Har hjälpt till med befrielsen av det östtyska folket (jag var där och knackade mur, när det begav sig för över ett decennium sedan).Valspråk: följa Sverige i tiden. Favoritförfattare: John Steinbeck, Erich Maria Remarch, Arto Paasilinna, Dostojevskij.

Sök efter boken

Denna bok är en dunderkomedi av rang som bevarats till eftervärlden tack vare en mors envishet, ty författaren begick självmord i unga år och manuskriptet (en knappt läsbar karbonkopia) blev liggande i en byrålåda under lång tid tills författarens mor läste igenom manuskriptet och insåg att hennes son, det vill säga John Kennedy Tool hade skrivit en alldeles fantastisk roman. Hon lyckades så småningom få den utgiven och resten är ren litteraturhistoria.

Om ni bara skall läsa en bok under er livstid så rekommenderar jag starkt "Dumskallarnas sammansvärjning". Insup den, njut av den, kyss den och låt den drabba dig med full kraft.

Detta mästerverk, denna pärla i litteraturoceanen gör mig euforisk och jag skrattar högt, småler förstrött och känner att jag under "resans gång" har ett ständigt fånigt flin klistrat i ansiktet.

Romanens huvudfigur Ignatius J.Reilly är en intellektuell, arbetsskygg, egotrippad matfrossare med kroniska problem från nedre magmunnen. Han är i ständig fejd mot den moderna världen och stormar fram som ett gigantiskt enmanskorståg mot allt och alla.

Dialogen i boken är alldeles förträfflig och beskrivningen av förhållandet mellan Ignatius och hans flickvän Myrna Minkoff är ett unikum i sitt slag.

Hans försök att skaffa arbete och sedan undgå att få sparken är underhållning av högsta kaliber med många dråpliga intriger och scenarier. Enligt mitt tycke är denna bok ett mästerstycke utan några svaga passager, därför kan betyget bara bli ett, det högsta.

Psst, ett tips bara:
Om det finns möjlighet så skaffa boken på ljudband eftersom det medför problem att hålla boken stilla mellan de ofta förekommande skrattanfallen.

Textutdrag (Visa/göm)

Janne "Jammirammi" Ramstedt

Publicerad: 2001-09-08 00:00 / Uppdaterad: 2001-09-08 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #314

5 kommentarer

Väldigt bra bok, saknade ett citat från Ignatius, bifogas; "Är det poliskårens uppgift att trakassera mig, när den här staden uppenbart är lasternas huvudstad i den civiliserade världen? Denna stad är beryktad för sina spelare, prostituerade, exhibitionister, antikrister, alkolister, sodomiter, narkomaner, fetischister, onanister, pornografer, bedragare, slinkor, avfallsgrisar, lesbianer, vilka samtliga skyddas blott allför väl genom mutor." hehe

Johan Oregistrerad 2004-09-12 11:56
 

Läser lite utav Ignatius orala bombardemang varje vecka för att komma i form.Häpnadsväckande!

jörgen Oregistrerad 2005-08-22 03:48
 

Fantastiskt rolig bok med ett underhallande sprak och dialog. Laste den under en min forsta spanienvistelse med en van och kunde inte undga att kommentera varenda draplig passus eller kommentar, vilket var pa varje sida. Andra fantastiskt underhallande bocker som rekommenderas ar Torilla Flat, Cannery Row och Sweet Thursday av John Steinbeck.

Jon Oregistrerad 2006-08-22 17:15
 

Läses bäst på originalspråk. I översättningen går massor förlorat.

M Oregistrerad 2013-07-28 19:42
 

Det mest överskattade jag någonsin läst.
Monoton. Iriterande. Inte rolig.

Mort Oregistrerad 2016-09-28 21:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?