Recension

: Baristas: Första boken
Baristas: Första boken Denise Rudberg
2010
Bonnier Carlsen
4/10

Ny ungdomstrilogi från Rudberg

Utgiven 2010
ISBN 9789163866326
Sidor 238

Om författaren

År 2010 lanserade Denise Rudberg en ny genre, elegant crime, med serien om Marianne Jidhoff. Rudberg är även aktuell med den historiska romanserien Kontrahenterna som handlar om kvinnliga kodknäckare under andra världskriget. Fjärde delen, Den fjärde doktrinen, släpptes 2022.

Denise Rudberg är född och uppvuxen i Stockholm där hon bor på Östermalm med barn och sambo. Båda hennes aktuella bokserier utspelar sig till stor del på Östermalm som hon skildrar ingående ur såväl ett samtida perspektiv som ur ett historiskt.

De första tolv är den tolfte boken om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff och specialutredningsenheten på Östermalm.

Sök efter boken

Det här är första delen i Denise Rudbergs nästa ungdomstrilogi efter Tillsammans. Vissa av karaktärerna från Tillsammans skymtar förbi, men i övrigt är det nya förmågor vi får träffa: Ludvig, vars föräldrar ständigt grälar, Ruben, som har kommit in på sin drömlinje på Södra Latin, men upptäcker att det inte alls var som han hade tänkt sig, och Nicolas, som precis har kommit hem efter ett år i New York och försöker anpassa sig till ett liv hemma i Sverige, samt återfå gnistan i förhållandet med sin flickvän.

Det killarna har gemensamt är att de alla går på gymnasiet och att de alla fått extrajobb på den nyöppnade kaffebaren Pronto. Snart upptäcker de att det finns mer än så som förenar dem. Nicolas flickvän – hans ständiga källa till dåligt samvete – är till exempel Ludvigs tvillingsyster. Ludvig i sin tur får upp ögonen för Rubens bästa tjejkompis. Världen är liten, brukar det ju heta. Särskilt i Stockholm …

Jag gillar Denise Rudbergs böcker, men jag tycker personligen att hon är bättre när hon skriver för vuxna. Ibland känns dialogen krystad. Den är lite för mogen, helt enkelt. Ni som kollade på Dawson’s Creek när det begav sig förstår nog vad jag menar. Under läsningen undrar jag ibland om det är så här tonårskillar uttrycker sig, eller om det är så vuxna författare tror att de uttrycker sig.

Ett annat minus är att boken känns alldeles för mycket som ”Del ett”. Även om det är en trilogi tycker jag att man kan begära att varje bok ska vara mer intressant och helgjuten i sig.

Personbeskrivningarna är, som alltid i Denise Rudbergs böcker, mycket bra. Karaktärerna känns tredimensionella. Tyvärr är alla kapitel väldigt korta och fokus växlar hela tiden mellan de tre killarna, så det tar lite tid innan man får kläm på vem som är vem.

Och när man väl har gjort det är boken i princip slut.

Sofia Luthman

Publicerad: 2011-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 14:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4053

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?