Recension

: Tärningsspelaren
Tärningsspelaren Luke Rhinehart
2001
Natur och Kultur
6/10

Tärning ske Din Vilja

Utgiven 2001
ISBN 9127083616
Orginaltitel The Dice Man
Översättare Ingrid Söderberg-Reeves
Först utgiven 1973

Om författaren

Luke Rhinehart är ett pseudonym. Mycket mer information finns inte att tillgå om den här mannen? psykologen? knäppgöken?

Sök efter boken

Denna recension följer Dr Rhineharts föreskrift om hur man kan tillträda nya områden i livet genom att låta Tärningen föra en dit. Därför kommer detta att bli en Tärningsrecension. Här nedan finner ni skalan som jag ska följa när jag ska betygsätta den här boken.

1 (0-1)
2 (2-3)
3 (4-5)
4 (6-7)
5 (8-9)
6 (10)

Eftersom vår betygskala är numrerad från noll till tio innebär det att jag får lov att överföra Tärningens sexgradiga skala till vår tiogradiga. Kortfattat: Slår jag någon av siffrorna 1-5 har jag två alternativ att välja mellan, låt oss säga 4-5 (om jag slår en trea), och därför låter jag Tärningen rulla än en gång. Denna gång står det mellan lågt och högt. Lågt innebär en fyra i betyg och högt en femma. Slår jag däremot en sexa på första kastet är saken avgjord – boken får högsta betyg.

Men först en stilla bön ur Tärningens Bok:

Tärningen är min herde, mig skall intet fattas,
han låter mig vila på gröna ängar,
han för mig till vatten där jag simmar.
Han förstör min själ.
Han leder mig på rätta vägar för slumpens skull.
Om jag ock vandrar i dödsskuggans dal,
fruktar jag intet ont, ty Slumpen är med mig.
Dina två kuber, de trösta mig.
De bereder för mig ett bord
i mina ovänners åsyn.
Du smörjer mitt huvud med olja och
låter min kropp flöda över.
Godhet allenast och nåd, ondska och grymhet
skola följa mig i alla mina livsdagar.
Och jag skall åter få bo i Slumpens hus,
evinnerligen.

Nu till handling. Jag kastar Tärningen.

- Tärning ske Din Vilja…

Det blev en fyra. Jag kastar en gång till. Lågt eller högt är det som gäller den här gången.

- Tärning ske Din Vilja…

Det blev en trea – lågt. Det innebär att boken får betyget sex av tio. Tärningen är min marionett, men Tärningens Vilja är min lag.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2001-08-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 16:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #278

4 kommentarer

fruktansvärt bra bok men ramla bara aldrig ner i att vilja göra det samma som luke…för ja lovar det man får en anning sug efter det "slumpmässiga livet" när man läser den…specielt när man ä välldigt nere….fast ja tycker att ni helt klart ska läsa den

FlumDum Oregistrerad 2003-08-30 11:48
 

Jag läste ut den idag, och även fast den gav vissa funderingar kring slumpmässigt leverne så fäste den inte så hårt på mig. Ang pseudonymen: I pärmens insida står det "(C) George Cockcroft 1971" men det kan väl också detta vara en pseudonym.

vocodad Oregistrerad 2003-09-03 15:40
 

Ehum… ni har stavat fel till bokens titel. Konstigt att ingen har märkt det på de dryga fem år som den legat ute.

Niels Oregistrerad 2006-12-01 13:03
 

Bättre sent än aldrig – nu är det rätt. Tack för påpekandet!

Johan Wirdelöv Redaktionen 2006-12-01 15:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?