Gästrecension

: Om hjärtat ännu slår
Om hjärtat ännu slår Aino Trosell
2000
Prisma
8/10

Ond bråd död i lilla Malung?

Utgiven 2000
ISBN 9151837846

Om författaren

Aino Trosell föddes 1949 i Malung där hon växte upp. Efter att först ha arbetat som socialsekreterare och sedan svetsare i flera år, började hon författa på heltid från mitten av 1980-talet. Sen dess har hon skrivit en lång rad, ofta prisbelönta, böcker inom olika genrer; noveller, deckare, romaner och dramatik. Om hjärtat ännu slår fick Svenska deckarakademins pris år 2000.

Gästinformation

Bitte Jernberg stretande kulturarbetare. Hon gör en varm och leende och kallar sig "Orsahäxan". Hon har gett ut folksagoböckerna "Skrönor & Troll" och "SkrymtHistorier". Haft två radioföljetonger vid namnen "En julsaga från Hustomtens tid" och "Hustomtens midsommar äventyr".

Sök efter boken

Ond bråd död i lilla Malung i Dalarna. Avfolkning, glesbygd, djupa mörka skogar och höga fjäll. Och dessutom är det mitt i vintern – en rasande kall och stormig vinter! Ändå bor ju där faktiskt människor året runt, men det är förstås ett tappert fåtal. Hemvändare, gröna vågare och så de som blev kvar. De som växte upp där och stannade när alla andra drog söderut till utbildning, karriärer och familjeliv på annan ort. De som sökte ett högre tempo i storstaden.

Ainos hjältinna – Siv – möter vi som en helt vanlig människa med ett helt vanligt jobb – på ålderdomshem. Hon har inga större karriärsideal, bor i storstaden, är tryggt gift sedan många år och i stort sett nöjd med sitt slentrianliv tillsammans med maken. En vacker dag slås hennes äktenskap i tusen bitar. Hela världen störtar och rasar ihop över hennes huvud. Desperat söker hon efter någon slags familjetrygghet och naturligt nog letar hon efter stöd bland sina egna rötter i glesbygdsbyn Malung. Ett snabbt beslut att flytta till det okända i det lilla samhället ger henne också en chans att ta "time out" från livet självt, att plåstra om sitt blödande hjärta och starta ett nytt och bättre liv på egen hand. Drömmar, drömmar…

Med en obeveklig livskraft som genomsyrar denna berättelse förs läsaren hänsynslöst nu in i en nästan osannolik händelsekedja, vars tentakler når långt ut i vår snabba, högteknologiskt internationella värld. Kontrasterna är magnifika. På ena sidan står byfolkets insnöade lilla verklighet där alla känner alla och skvallret står för nyheterna. På andra sidan ruvar vår modernt sociala IT-miljö som dock brottas med en del samhälleliga otrevligheter som t ex tung kriminalitet, drogproblem och rasism. I denna bok får den stackars tilltufsade lilla människan lära sig vad integritet och envis överlevnadsinstinkt betyder, vare sig hon vill eller inte.

Hals över huvud dras vi vidare in i en häpnadsväckande ond soppa. Det är uppjagande, spännande och samtidigt ytterligt trovärdigt. Men ändå – Siv själv kanske är blåögd och fantasirik nog att bara inbilla sig hur det hela hänger ihop? Ibland tror man det och retar upp sig på hjältinnan. Fast kanske, kanske har vi ändå mord, hot och rasistiska intriger med kalla psykopater mitt ibland oss till vardags. Språket är ofta drömskt levande och här finns många vackra och nostalgiska miljöer, tecknade med stor känsla av lika delar ensamhet och trygg tillhörighet. Detta står i ännu en skarp kontrast till ondskan i människors sinnen och den våldsamma verklighet Siv tvingas uppleva.

Denna bok är så rysansvärd som en tvättäkta thriller bör vara och ändå underbart längtansfull och fylld av hopp. Slutet kommer plötsligt och är omtumlande och chockerande med ett hisnande framtidsperspektiv.

Vågar du riskera att bli förledd, missförstådd och bedragen? Ta chansen – läs boken!

Textutdrag (Visa/göm)

Bitte Nohrin Jernberg

Publicerad: 2000-11-25 00:00 / Uppdaterad: 2000-11-25 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #35

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?