Recension

: Varning för vilt
Varning för vilt: Berättelser Aino Trosell
2016
Type and tell
7/10

Mollstämda berättelser från dagens Sverige

Utgiven 2016
ISBN 9789176831281
Sidor 331

Om författaren

Aino Trosell föddes 1949 i Malung där hon växte upp. Efter att först ha arbetat som socialsekreterare och sedan svetsare i flera år, började hon författa på heltid från mitten av 1980-talet. Sen dess har hon skrivit en lång rad, ofta prisbelönta, böcker inom olika genrer; noveller, deckare, romaner och dramatik. Om hjärtat ännu slår fick Svenska deckarakademins pris år 2000.

Sök efter boken

Varning för vilt består av tio berättelser och är en blandning av nyskrivet och texter som sen tidigare finns utgivna som ljudböcker eller e-böcker. I titelberättelsen ”Varning för vilt”, möter de som förut läst Aino Trosells deckare en gammal bekant. Det är hjältinnan Siv Dahlin som här dyker upp på nytt, nu i rollen som mäklarassistent.

Jobbet tar Siv till en radda mer eller mindre osäljbara objekt ute i landets mellersta delar, vi svischar förbi orter som Ytterhogdal, Los och Ånge. Samtliga hus visar sig bära på hemligheter och överraskningar som inte alltid är av det angenäma slaget. Bitvis är det riktigt spännande, en spänning som dock kommer av sig mot slutet av historien. ”Det vilda” som plötsligt skjuter ut från raderna är snabbt borta.

Spänningsmoment finns också i ”Lojalitetens pris” som börjar som en stilla berättelse om kärlek, sorg och vänskap, men sedan glider över till en thrillerliknande historia med ett mycket oväntat slut.

Aino Trosell har en helt egen stil och färgar språket med gammelord och kryddiga formuleringar vilket ger texten en särskild stuns. Hon skriver med lätt hand och lika säkert om spänning som om kärlek och vänskap. Berättelsen kan lunka på i sakta mak. Men det är ett bedrägligt lugn som snart bryts då historien gör ett plötsligt ryck och sticker iväg åt ett helt oväntat håll. Även om jag inte alltid köper händelseutvecklingen, känns det uppfriskande och annorlunda.

Jag blir väldigt berörd av ”Det svarta bakom solen”, om två väninnor som återser varann efter en lång tid och börjar prata barndomsminnen. Minnena är för båda traumatiska och har aldrig vädrats. I samtalets ljus kan dock ett försiktigt hopp skönjas och kanske spricker trollen så småningom.

Samlingens tyngsta bidrag, både till tema och berättande, är ”Isbränna” och ”På en öde ö i havet”. Temat i Isbränna är högaktuellt. Här finns den ensamstående mamman med sin snart vuxne son, en ögonsten som faller offer för rasistiskt mördande våld. Hennes kamp för rättvisa är hjärtskärande och bitvis så tung läsning att jag måste ta flera pauser för att orka fortsätta. Det är en förtvivlad text med ett förtvivlat slut. Och jag tänker att det är upp till oss läsare att dra slutsatser av berättelsen, att agera utifrån vilket samhälle vi vill ha och att göra det nu.

”På en öde i havet” är en vackert målad historia om några ensamma skogsarbetare och vad som sker då husan Gerda kommer in i deras liv. Sällan har livets skönhet och ynkedom tecknats klarare än här. Läs den!

Airi Palm Borden

Publicerad: 2016-01-31 00:00 / Uppdaterad: 2016-01-29 14:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6440

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?