Recension

: Morden i Great Diddling
Morden i Great Diddling Katarina Bivald
2022
Forum
7/10

En hyllning till brittiska deckare, byhålor och pubkulturen

Utgiven 2022
ISBN 9789137503356
Sidor 300

Om författaren

Katarina Bivald gjorde internationell succé med sin debutroman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar som såldes till 29 länder, låg på New York Times bästsäljarlista och prisades som Årets debut på den franska litterära festivalen Saint-Maur en Poche. Med Morden i Great Diddling inleddes deckarserien om författaren Berit Gardner.

Sök efter boken

Den svenska författaren Berit Gardner har dragit sig tillbaka till en stuga i Cornwall för att bota sin skrivkramp. I den sömniga byhålan Great Diddling hoppas hon hitta tillbaka till skrivflödet. När ett mord sker på en tebjudning med de originella byborna blir det dock tvärtom. Kommissarie Ian Ahmed vid Devon & Cornwall-polisen får ansvaret för utredningen. Han är fast besluten att hitta gärningspersonen innan fler personer stryker med. Byborna vill däremot utnyttja dådet för att locka dit turister genom att ha en deckarfestival. Berit Gardner blir snabbt insyltad i både festivalen, mordutredningen samt diverse bykomplotter.

Deckarfestivalen lockar med stora namn som Margret Atwood och Ian Rankin. Biljetterna säljer som smör och byborna engagerar sig för att öppna upp för Bed and Breakfast inför publikanstormningen. Problemet är att ingen av författarna som de säljer in festivalen med hör av sig. Och vad ska den stora överraskningen som också står på programbladet vara? Men jag kan spoila att det blir en succé. Folk älskar att få tid till att läsa och även om någon tycker sig se Ian Rankin klippa gräset på en tomt i byn så spelar det inte så stor roll. Han kanske bara är hjälpsam?

Boken är en tydlig hyllning till deckarens guldålder med pusseldeckare av Agatha Christie, Dorothy Sayers etc. Den säljs in med hjälp av Morden i Midsomer och att dess tittare kommer att känna igen sig. Dock har Bivald ambitionen att göra sina karaktärer mer flerdimensionella, och till viss del lyckas hon. Jag har inte läst hennes tidigare böcker men har hört att hon liksom här har med karaktärer och miljöer som är lätt slitna. Det tilltalar mig.

Författaren och amatördetektiven Berit är lite svår att få grepp om. Visst ska hon vara reserverad men inte hal, tänker jag. Det är kul att författaren valt en lite äldre hjältinna, kanske inspirerad av Miss Marple? Det är även intressant att få en inblick i förlagsbranschen även om den känns lite tillskruvad, men det gör underhållsvärdet större. Vi får även en insyn i författaryrket. Det är mestadels ett ensamt, inåtvänt jobb, men författare förväntas samtidigt vara mycket utåtriktade och dela med sig och uppträda inför publik när det är dags för boklansering.

Den uppmärksamma läsaren har säkert noterat att boken heter Morden i Great Diddling vilket innebär att ytterligare en person (eller fler) kommer att tas av daga. Great Diddling och dess invånare må vara lite misslyckade och rudis, men tillsammans lyckas de sätta sin by på kartan. Boken lanseras dessutom som en Berit Gardner-deckare så det bådar för en fortsättning och det ser jag fram emot så mycket. Det finns massor av potential här. Bara det att den lokala puben heter The Queens Head, Arms and Legs gör mig lycklig. Vem vill inte ta en pint där?

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-10-17 00:00 / Uppdaterad: 2022-10-17 21:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8886

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?