Recension

: Jordoffer
Jordoffer Helén Wigh
2021
Historiska Media
6/10

Psykologisk spänning och oväntade trädgårdsfynd

Utgiven 2021
ISBN 9789177892762
Sidor 380

Om författaren

Helén Wigh (född 1984) växte upp i den lilla gruvbyn Persberg i Värmland. Hon är numera bosatt i Karlstad och verksam som lärare. Som författare debuterade hon våren 2021 med den historiska spänningsromanen Järnmärkt. Samma höst kom Jordoffer.

Sök efter boken

Kate lever i en destruktiv relation där hon dagligen blir misshandlad och psykiskt terroriserad av sin sambo Sebastian.

Från utsidan ser allt säkert perfekt ut – både hon och Sebastian har bra jobb och bor i en fin lägenhet i Stockholm. Men under ytan och under alla fina kläder är det raka motsatsen. Sebastian har träffat en ny kvinna men är fortfarande kontrollerade, svartsjuk och grym och Kates kropp bär ständigt spår av hans slag och sparkar.

För att glömma och döva smärtan har Kate börjat dricka, vilket gör att bestraffningarna från Sebastian bara ökar. När hon dessutom blir av med jobbet på grund av sitt missbruk spricker den fasad hon försökt hålla upp mot både kollegorna och sin familj.

När hon till slut kommer bort från Stockholm med hjälp av sina föräldrar bär det av mot Filipstad, där hennes föräldrar äger ett sommarhus.

Kate får huset i present av dem och flyttar dit. Hon har inget jobb men är ändå stärkt av att ha lämnat sitt eländiga liv bakom sig. Trots flytten tycker Kate att hon ser och hör Sebastian överallt och detta bidrar till en ständigt närvarande stress i hennes liv.

Kate hinner knappt installera sig i sitt nya hus förrän det blir problem med vattentrycket och en vattenläcka är ett faktum. Kate får dit ett grävföretag som försöker lokalisera var ledningen har gått av men istället för att hitta svaret på vattenläckan hittar de istället två lik i trädgården. Liken ligger i en träkista och är tätt ihopslingrade, som om de kramade varandra.

Grävföretaget ringer polisen men innan polisen hinner komma till huset så hinner Kate ta en noggrannare titt på kropparna. Hon ser att det ligger en medaljong i graven och hon tar, utan att tänka på följderna, upp den.

I och med medaljongfyndet börjar Kate söka efter information om vilka det skulle kunna vara som hittats döda på hennes tomt. När Kate letar runt hittar hon dagböcker i ett mindre hus på tomten och hon börjar nysta i det förflutna.

Jordoffer är uppbyggt i två parallella spår – nutid och 1947.

Under 1947 får vi följa två ungdomar som blir kära, Alice och Gabriel. Alice är dottern i den rika familjen Stenqvist och Gabriel är sonen till den fattige Erik som jobbar för den rika familjen.

Kärleken mellan Alice och Gabriel är på många sätt omöjlig på grund av de sociala hierarkierna och dessutom är friktionen mellan de bägge familjerna stor. Det finns nämligen mörka hemligheter som påverkar samtliga vuxna.

Det nutida händelsespåret med frigörelsen från Sebastian är det som fångar mig mest. Berättelserna från 1947 blir ibland långrandiga och omständliga även om det självklart också bygger berättelsen.

Jordoffer är en berättelse om att hitta sanningen, om kärlek över sociala gränser och om maktmissbruk och är en bok väl värt att sjunka ner med i fåtöljen efter julgröten.

Anna Magnusson

Publicerad: 2021-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2021-12-19 20:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8661

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?