Recension

: Leona - Ur aska i eld
Leona - Ur aska i eld Jenny Rogneby
2019
Wahlström & Widstrand
7/10

Bränner och berör

Utgiven 2019
ISBN 9789146235026
Sidor 342

Om författaren

Författarporträtt_JennyRogneby
Copyright/fotograf: Mikael Eriksson

Jenny Rogneby är född 1974 och uppvuxen i Boden. Hon är liksom bokens Leona kriminolog och brottsplatsutredare.

Leona – Ur aska i eld är den fjärde fristående romanen om Leona, utredaren som inte följer normen för hur en kvinna eller polis ska vara.

Sök efter boken

Att följa en bokserie kan vara både underbart och frustrerande. Iallafall om en gör det i realtid. I kriminalserier dröjer det minst ett år mellan varje bok och det är väl regel att det ligger en rejäl cliffhanger i slutet av varje deckare. Det är då väntan börjar.

Nu har vi kommit till den fjärde boken i serien om den bångstyriga polisen Leona. Hon som inte alltid står på rätt sida om lagen, har tvivelaktiga kontakter och kör sin egen agenda.

Här börjar det med att sex unga människor hittas ihjälbrända på Skeppsholmen i Stockholm. När Leona kopplas in i börjar en undersökning om mordbrand. Så sker ännu en våldsam brand mitt på Centralstationen under rusningstid. Bränderna liknar varandra och den enda överlevande är svårt brännskadad och ligger nedsövd på sjukhus.

Leona förstår att ungdomarna deltar i en livsfarlig självmordslek som sprids via nätet. Hon måste agera snabbt för att stoppa att fler bränder sker och fler ungdomar dör. Frågan är vad allt går ut på och vem/vilka som ligger bakom?

Det är som ni hör rafflande och riktigt otäckt. Polisen Leona är en ensamvarg som gillar att arbeta alena. Jag har inte tänkt på att Leona är ett anagram på alone, men det är klockrent som ni förstår. Mycket av hennes agenda är dold och hon är skicklig på att upprätthålla fasaderna utåt mot kollegor. Hennes familjeliv är knepigt. Numera är hon frånskild med en dotter i tonåren som testar gränser.

Leona har tidigare haft en nästintill obefintlig kontakt med sina föräldrar men här söker de aktivt kontakt med henne. Hennes första tanke är att absolut inte släppa dem inpå hennes liv igen, de har behandlat henne riktigt illa när hon var yngre. Men olika omständigheter gör att de ändå börjar närma sig varandra. Trots detta är Leonas roll i denna bok mer tillbakadragen än i de tidigare berättelserna. Det känns till och med som att hon anstränger sig mer för att interagera med sina kollegor. Jag har tidigare misstänkt att hon är narcissist men nu blir jag osäker.

Leona – Ur aska i eld är en berättelse som är inne och rotar i svåra saker. Psykisk ohälsa bland unga ökar kraftigt och här sker en organisation. Det är otroligt obehagligt och starkt beskrivet. Utan att berätta för mycket kan jag avslöja att vilsna själar plockas upp och steg för steg leds mot döden. Det är brutalt och vidrigt att utnyttja unga människor som inte mår bra för sina egna syftens skull. Det gör bitvis ont att läsa.

Slutet innehåller flera lösa trådar så nu ser jag såklart fram emot del fem i serien.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2019-10-02 00:00 / Uppdaterad: 2019-10-01 20:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7866

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?