Nyhet

Vecka 41 på dagensbok.com – Nobelveckan

Igår avslöjade Svenska Akademien att årets Nobelpris i litteratur går till den franske författaren Patrick Modiano. Därmed får Elisabeth Grate Bokförlag sin andra Nobelpristagare – vilket förstås är en seger för det lilla förlaget. ”Författarkonst. Ordkonst.” skriver Marie i sin recension av Modianos Nätternas gräs och jag ser fram emot att läsa mer av denna författare som tycks skriva fram parallellvärldar i samma tradition av poetiskt mättad prosa som Françoise Sagan och Marguerite Duras. Och – för all del – som Nina Bouraoui – min personliga favorit, vars namn dyker upp allt oftare i Nobelprisdiskussionerna.

Denna vecka har Cecilia skrivit om Den lysande världen av Siri Hustvedt, en feministisk roman som undersöker hur vi bedömer konst utifrån sin upphovsman. Välskriven, tankeväckande och mycket läsvärd, tycker Cecilia.

Tone skrev om Sara Stridsbergs Beckomberga: Ode till min familj och kallade den ” En modern Bergtagen”.

Även Joels recension kretsade kring ett feministiskt verk; Helene Von Druskowitz Pessimistiska kardinalsatser, en ilsken feministklassiker från 1905, som han gillade mycket.

Eva har recenserat Alice Tegnér: musikskapare. Det är i år 150 år sedan Alice Tegnér föddes och boken berättar om hennes liv och verk. Halva boken består av noter till hennes solosånger, körsånger och pianostycken, sådant som varit svårt att få tag i eller tidigare opublicerat material. En nyinspelad CD medföljer dessutom denna djuplodande bok.

Och på söndag skriver Anna Liv om debutanten Jenny Rognebys Leona – Tärningen är kastad. Brottsutredaren Leona får Anna Liv att dra paralleller både till Lisbeth Salander och Brons Saga Norén. Det här är en nervig, filmisk deckare full av överraskningar och grova brott i ett regnigt Stockholm.

Anna Carlén

Publicerad: 2014-10-10 13:10 / Uppdaterad: 2014-10-10 13:10

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?