Recension

: Ekstedt hemma
Ekstedt hemma: Stjärnkockens nya klassiker. 40 recept/30 minuter/20 tips Niklas Ekstedt
2021
Bookmark
6/10

När kocken inser att det saknas en restaurangdiskmaskin hemma

Utgiven 2021
ISBN 9789189298972
Sidor 141

Om författaren

Niklas Ekstedt (född 1978) är kock och grundare av flera krogar. Han har även varit med i ett antal matprogram på teve och skrivit flera kokböcker.

Sök efter boken

Niklas Ekstedt är van att befinna sig på jobbet när familjens middagsmat skall lagas och har inte så noga funderat över den skillnad som finns mellan restaurangens kök och köket därhemma.

Tills pandemin kom.

Som vi alla vet har pandemin varit en tuff tid för alla som arbetar i krog- och restaurangbranschen. Så också för Niklas Ekstedt. Han uppskattade dock att hinna umgås mer med och oftare äta middag tillsammans med familjen. Han insåg snabbt att han inte hade så god koll på vad det innebär att laga mat i ett vanligt hemmakök. Oftast behöver maten vara snabbt på bordet och det helt utan alla attiraljer som man har tillgång till i ett restaurangkök… och helt utan de gigantiska diskmaskinerna.

Förordet är mycket kort, men ovanligt intressant för att vara ett kokboksförord. Jag hade gärna sett att det varit längre och gett en mer fyllig berättelse om vad den här pandemitiden har betytt för restaurangbranschen.

Ekstedt hemma är ett resultat av pandemin och dessa insikter. Och jag tycker verkligen att han har lyckats med det där att göra recept som man genast känner att man har tid och ork att ge sig i kast med. De flesta av ingredienserna finns redan hemma och de som inte finns kan man få tag på i närmsta mataffär och man behöver inte ägna en vecka åt att traska runt i stan och köpa udda ingredienser eller försöka lista ut vad man kan ersätta det ena eller andra med därför att man helt enkelt inte hittar det någonstans.

Recepten är tydliga och har relativt få ingredienser. I de fall det finns vettiga ersättare så står det utskrivet. Att man kan byta grönkål mot spenat kanske man kan räkna ut själv, men det känns ändå alltid bra när det står utskrivet så att man tänker efter om man redan har en ersättare hemma och inte springer iväg och köper något i onödan.

Bokens 40 recept är uppdelade i åtta veckomenyer. De flesta veckor består av två vegetariska rätter, en kycklingrätt, en kötträtt och en fiskrätt. Jag ger mig i kast med vecka 1: Gnocchi med solrospesto, Stekt torsk med potatis & mosade gröna ärtor, Fläskkotlett med rostad potatis & soltorkad tomat- och olivsmör, Kycklinglår i gul curry, Fylld paprika med fetaostyoghurt & salvia. Det är vad det är, och man får vad man förväntar sig. Det är inga aha-upplevelser men det går snabbt (som utlovat!) och det finns utrymme för att själv improvisera med extra piff.

Jag tror att det här en kokbok som gör sig bäst när det står still i huvudet och man snabbt vill ha idéer för att få helt vanlig mat på bordet. Om man tar en vecka rakt av ur boken får man en bra blandning av ingredienser och har möjlighet att få helt okej mat på bordet utan att ägna för mycket tid åt varken matlagning eller disk. Att recepten är uppdelade i veckor är verkligen en finess för den snabba planeringen.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2021-12-12 00:00 / Uppdaterad: 2021-12-05 18:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8653

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?