Recension

: Den nya husmanskosten
Den nya husmanskosten Paul Svensson
2015
Norstedts
9/10

Modern husmanskost med gammalt tänk

Utgiven 2015
ISBN 9789113067131
Sidor 219
Illustratör Kristin Lidström

Om författaren

Svensson_Paul_4_MagnusSkoglof
Foto: Magnus Skoglöf

Paul Svensson (född 1974) är en prisbelönt och välkänd kock. Han syns ibland som tevekock och är matkreatör på Fotografiskas restaurang. 2015 belönades han av med Svenska Måltidsakademiens pris À la carte – Best Chef Books för sin bok Den nya husmanskosten.

Sök efter boken

Det sägs att var tredje matkasse vi köper hem slängs i soporna. Det är förfärligt ur många aspekter. Förutom att det är slöseri ur privatekonomisk synpunkt så är det också slöseri med jordens resurser. Mark blir mer och mer en bristvara och skall inte bara räcka till människans behov utan även till de växter och djur som vi delar den här planeten med. Äta måste vi alla göra, och vi har alla olika utgångspunkter när vi väljer mat: smak, hälsa, moral, religion och så vidare. Men jag tror att vi alla, oavsett kosthållning, kan vara överens om att matsvinnet är vårt största problem när det kommer till mat och är något vi måste komma till rätta med.

Paul Svenssons kokbok Den nya husmanskosten kan vara en god hjälp för att lära sig att tänka på ett nytt sätt kring maten. Rester är inte skräp utan råvaror att använda i morgondagens middag. Så har människor tänkt i alla tider och förr förekom det knappast att man slängde mat. Dels berodde det på att det inte fanns samma överflöd av råvaror, dels på att man visste hur de råvaror som fanns skulle hanteras på rätt sätt.

Och vad innebär det nya i Den nya husmanskosten? Svensson menar att husmanskost är något både traditionellt och föränderligt:

När tradition integreras med inspiration från andra kulturer i den stora smältdegeln skapas en form av matkultur som är säregen just här, där varje matkultur sätter sin prägel på den plats där den verkar. Marockansk matlagning och tradition med svenska råvaror till exempel, blir en ny matupplevelse både för en marockan och en svensk. Crossover-eran är kvar i en renare, tydligare och passionerad form med tonvikt på grönsakerna – och den är en viktig del av den nya husmanskosten.

Utifrån de här två idéerna om mat kombinerar han en kokbok där recepten kommer två och två. Dag 1 tillagas traditionell husmanskost, dag 2 används rester från dag 1 till att laga en rätt inspirerad av de nya infallsvinklar vi fått på mat från våra invandrarkulturer.

Recepten är uppdelade i Kålmat, Dillmat, Pepparrotsmat, Söndagsstek, Äggmat, Potatismat, Lökmat. Grönsakerna spelar huvudrollen och köttet är oftast ett tillbehör. Fotografierna av Magnus Skoglöf är frestande och man vill gärna hugga in i varje rätt.

De flesta recept kräver rätt mycket tid och många ingredienser. Ibland ingredienser som jag gärna hade testat men som jag inte vet var jag skall hitta, bladskott från pepparrot till exempel. Det är svårt nog att hitta en pepparrot som inte är inplastad och därför möglig. Men det är ju inte Paul Svensson fel förstås. Det är sannolikt mitt eget fel eftersom jag inte klagar utan bara morrar och köper pepparrot på tub istället. Den stora behållningen med den här kokboken är att den inspirerar till ett nytt sätt att tänka kring mat. Jag har efter läsningen lyckats tömma kyl och frys därför att jag fått ett nytt sätt att se på både råvaror och rester. Nu är jag redo för nya ingredienser för att testa den nya husmanskosten!

Cecilia Bergman

Publicerad: 2015-12-10 00:00 / Uppdaterad: 2015-12-05 23:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6383

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?