Recension

: Tinas mat
Tinas mat Tina Nordström
2001
Natur och Kultur
6/10

Lagom mat med Tina

Utgiven 2001
ISBN 9127353850

Om författaren

Tina Nordström är född 1973, ville av någon anledning bli präst(!) när hon var yngre men valde kockyrket istället. Har jobbat på olika ställen i olika länder innan hennes lycka gjordes i och med programmet ”Mat” på SVT.

Sök efter boken

Jodå, den mesta Tinas mate verkar ganska gott och lite nya och spännande rätter finns det här bredvid den trygga crossover-husmanskosten som verkar vara standard i alla matprogram & på alla restauranger these days. Sen kan man väl undra lite ibland över vissa mysko saker. Det här är väl tänkt att vara en bred bok för alla som tittar på programmet (och det är, enligt egna empiriska undersökningar, tydligen ganska många).

Ett recept är tuppbröst med risotto, vilket får mig att undra hur ofta tupp finns i frysdisken. Inte på mitt RIMI i alla fall. Dessutom har jag för mig att tupp är ungefär som höna, alltså ganska segt. Men det är välan tjusigt att slänga in något så typiskt resturangit bland vardagsmaten. Jag är mycket nöjd med efterrättsdelen, som ger ett skönt sug i fett- och sockertarmen fast den inte direkt innehåller några nya djärva recept.

Mycket pedagogiskt upplagd med tydliga mängd- och tidsangivelser. Varje moment finns med och det finns ingen risk för att man ska missa något viktigt. + också för de små käcka tipsen i nederkanten, man lär sig en massa bra nya saker som säkert är användbara någon gång när man har ett stort hus och lagar mat till julbordet och alla äckliga släktingar och ens egna vidriga små ungar. (Yeah, that’ll happen…)

Lite dåligt är det faktiskt att det används grädde i recepten istället för matlagningsgrädde eller lättcrèmefraiche. Dessutom är det väl mycket smör i recepten, jag tror faktiskt att jag skulle finna dem väl feta. Det här är tyvärr ett vanligt problem, kockarna verkar inte ha fattat att det är fettsnålt som gäller utan fortsätter att vräka på med mer fett än en urtida skogshuggare kan behöva för en veckas hårt arbete. (Gert Klötzke naturligtvis undantagen, vem minns inte hans och Gundes nyttiga kokbok?) Minus till Tinas här för att hon inte hänger med riktigt.

Bilderna är oklanderliga. Ljusa, enkla, utan detaljer som kan distrahera. Det man skulle kunna kritisera är väl kanske att det ser väl kliniskt ut samt att det på vissa bilder ser ut som om maten är kall. Uick!

Alltså: En hyfsad kokbok med hyvens, om än väl fettrika recept, lagom tjusiga bilder, lättsam stil och lite trevliga minilektioner lite varstans. En mycket lagom kokbok för den som lagar lagom mycket mat. Köp den inte nu, om ett eller två år kan du få den för 79, 50 på bokrean på Åhléns.

Anna Larsson

Publicerad: 2002-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-22 11:32

Kategori: Recension | Recension: #545

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?