Recension

: Klassiker
Klassiker Tareq Taylor
2012
ICA Bokförlag
8/10

Smarta klassiker

Utgiven 2012
ISBN 9789153437857
Sidor 129

Om författaren

TareqTaylor_foto_PeterCarlsson
Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor (född 1969) är kritikerrosad gourmetkrögare som driver Slottsträdgårdens Kafé och restaurangen Kockeriet i Malmö. Han är även en uppskattad tevekock.

Sök efter boken

Tareq Taylor har inte försökt modernisera de klassiska maträtterna, de känns å andra sidan inte heller omoderna. De känns precis rätt i tiden.

En vanlig myt, så etablerad att den tycks ha blivit sanning säger att vi lagar middag i endast 14 minuter en vanlig kväll. Den siffran är kanske inte så sann men de flesta av oss hinner nog inte med de långkok som många klassiska rätter är. Det vill Tareq Taylor ändra på. Med planering kan man enligt honom tämligen enkelt laga till god mat från grunden.

När jag, Anna Liv och Emelie var på en presentation av boken tillsammans med andra bokbloggare bjöds vi på boeuf bourguignon och skånsk äggakaka. Den franska grytan gick otroligt snabbt att tillaga, och god blev den (inte lika god som jag tycker att min pappas är dock). Den skånska äggakakan, en sorts pannkaka som tillagas i stekpanna, har jag själv provat att laga och det var det lättaste jag har gjort, och mycket godare än pannkaka.

Tjusningen med den här boken är inte främst recepten utan tipsen hur man tillagar dem. Långsamt över natten är tricket och om man förbereder ingredienser till flera rätter samtidigt så intygar Tareq att det ska gå att ställa vällagad middag på bordet varje kväll, och det snabbt.

Inne i boken finns det en middagsplanering för hela veckan, med inköplista och förslag på hur man bäst kombinerar alla rätter för att minimera jobbet och maximera njutningen. Inget jag har provat själv ännu, men vilken bra idé!

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-08 23:01

Kategori: Recension | Recension: #4738

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?