Recension

: Frukt & Grönt
Frukt & Grönt: Recept från mitt kök och skafferi Lotta Kühlhorn
2016
Norstedts
6/10

Matinspiration med extra allt

Utgiven 2016
ISBN 9789113071961
Sidor 189

Om författaren

Lotta Kühlhorn (född 1963) är formgivare och hennes formgivning syns på bokomslag, tygmönster och porslin.

Sök efter boken

Omslag: Lotta Kühlhorn. Så står det ofta när jag slår upp och kollar vem som gjort bokomslaget som är så spot on. Numera står också ofta tillägget & Söner. Tillsammans står de också för formgivningen av Frukt & Grönt, en formgivning med extra allt. Här samsas färgglada fruktbilder och svarta stilistiska teckningar av köksredskap med stilrena matbilder fotade rakt uppifrån på ett matchande underlag. Det är snyggt och genomtänkt – jag gillar verkligen att de olika kapitlen har en bild i hörnet på kapitlets frukt eller grönsak – men känns ibland överlastat i det lilla formatet.

Recepten delas upp efter huvudingrediens och här samsas allt från lunchsallader till hudkrämer. Extra allt, som sagt. Recepten är ofta av tillbehörs- eller buffékaraktär och det finns massor med frestande recept på efterrätter. Recepten innehåller ofta få ingredienser, fokus ligger – som ju framgår av titeln – på frukt och grönsaker.

Många av recepten kan nog klassas som nyttiga men det känns inte alls som en bok som vill framhålla de nyttiga, miljövänliga aspekterna av frukt och grönt, utan det är lyx och njutning som står på menyn. Recepten känns enkla men också oväntade. Det är inte de gamla vanliga grejerna utan det här är en bok som ger mycket ny inspiration.

Jag testar ett recept på tomatbulgur som kommer att bli en ny vardagsfavorit här hemma. Enkelt, snabbt och gott. Ibland blir dock det enkla lite för enkelt. Receptet på pastasåsen med tomat och vodka blir inte alls så piffig som utlovat. Jag är tvungen att komplettera med chili i slutet för att få den att smaka något överhuvudtaget. Ibland är dock det enklaste också det godaste, som den ljuvliga efterrätten med stekta äpplen. Mums!

Summa summarum fungerar recepten främst som inspirationskälla, lite som att bläddra i en tidning för att få en idé om vad man skall utgå ifrån, men ingenting man använder för att få ihop en komplett middag.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-08-28 00:00 / Uppdaterad: 2016-08-23 09:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6661

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?